Искат по–висока присъда за пиян водач без книжка, убил брат и сестра и ранил още четирима

Крими

10-03-2014, 17:21

Снимка:

интернет

Автор:

Елица Велчева

Всичко от Автора

Решават до месец за кървавата баня край Крушевец от 2011 г.

По-висока присъда за 46-годишния бургазлия Иво Генов, който уби брат и сестра и рани още 4-ма души при катастрофа, поиска днес  Апелативната прокуратура в Бургас. Жестоката драма се  разигра на 11 ноември 2011 г.

Инцидентът отне живота на 25-годишния Сунай Илязов и 22-годишната му сестра Джейлан. Двамата пътували в джип "Мицубиши Шогун" заедно с още осем души, зад волана на  който е бил Иво Генов –пиян и без книжка. Без никаква видима причина джипът поднесъл и започнал да се преобръща в канавката. От жестоката каскада на място е загива сестрата, а по-късно в болницата умира и брат й. С тежки травми са други четирима дущи сред които има сестри и братя и 16-годишно момиче.

В злополучната нощ младежката компания решила да ходи на дискотека в съседно село. Повечето от тях знаели, че водачът е пил, но той ги успокоил, че се чувства добре и няма проблем с шофирането. Установено е единствено, че джипът е хвърчал с бясна скорост.

Иво Генов е осъден на първа инстанция по съкратената процедура на  3.5 години. Присъдата е потвърдена на Апелативен съд. Върховните магистрати обаче връщат делото отново в Бургас  с мотива, че наложеното наказание е несправедливо, а престъплението е с висока степен на обществена опасност.

Днес при повторното разглеждане прокуратурата поиска наказание на Генов при превес на отегчаващите вината му обстоятелства в размер към средата на предвиденото от Наказателния кодекс наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода, което да редуцира с 1/3.

Адвокатът на Генов помоли за  наказание към минимума на предвиденото в НК, като вземе предвид чистото му  съдебно минало, трудова ангажираност и други.

В последната си дума Иво Генов заяви, че се признава за виновен и иска справедлива присъда.