Открит процес за убиеца на банкерката

Прогнозите са делото да влезе в съдебния график преди лятната ваканция

Наказателното производство срещу бившия военен Любомир Симеонов за разстрела на Павлина Йовчева, високопоставен служител в бургаския офис на банка е на финала си. Всички събрани доказателства вече са предявени на страните, предстои изготвяне на обвинителен акт.

Участниците в процеса са направили допълнителни доказателствени искания, прокурорът до дни трябва да каже дали ще ги уважи, това обаче е малко вероятно, тъй като случаят по принцип е изяснен, смятат запознати с разследването. Прогнозите са делото да влезе в съдебния график преди лятната ваканция, което е необичайно бързо.

57-годишният Любомир Симеонов, собственик на фирма "Ветоника", уби Павлина Йовчева с един изстрел в сърцето на 23 септември м.г. Той причака банкерката на малка уличка близо до дома й, по която тя е минавала на път за работа.
"Доверителят ми не иска съкратено съдебно производство, той не се стреми към по-ниско наказание, делото ще се гледа по общиния ред, с разпит на всички свидетели", каза за "24 часа" адвокат Ваня Радиева. Сред свидетелите има настоящи и бивши банкови служители. Според юристи няма основание делото да се гледа при закрити врати.

Междувременно стана известно, че прокуратурата е върнала на икономическа полиция за доработване проверката по сигнали на Симеонов срещу финансовата институция. Преди това проверката е била приключена с мнение за образуване на досъдебно производство. Държавното обвинение обаче е преценило, че има нужда от още факти.

От началото на разследването Симеонов твърди, че е посегнал на човешки живот, тъй като банката е стопирала спечелен от него проект по Програма за развитите на селските район към Фонд "Земеделие". Нейни служители са го изнудвали да работи с определена строителна фирма и затова не са му отпускали кредит.

"Каквито и проблеми да е имал обвиняемият с банката, трябвало е да изчака приключването на проверката, а не да прибягва до саморазправа", коментира преди време наблюдаващият прокурор Йорданка Дачева.
Очакваме справедлив процес и справедлива присъда, каза адвокат Росен Кожухаров, който представлява близките на убитата Павлина Йовчева.