Кандидат-спасители нападат плажовете

БЧК обучава над 1000 нови спасители

Кандидат-спасители от цялата страна атакуват плажовете, въпреки, че още зимата не си е отишла. Заради огромния интерес БЧК вече стартира обучителни курсове за бъдещите морски гардове. Нейни експерти са избрали да провеждат обученията в закрити басейни. Там квалифицирани червенокръстци ще раздават тапии за спасители на плажа, както и за басейни и аквапаркове. Заради отличните си условия закритият басейн в Созопол вече втора година става база за обучение на водни гардове. Курсовете се организират от червенокръстката организация, чийто инструктори са опитни учители и отлични спасители. Ще бъдат проведени модули за морски спасители и за спасители на басейн. Кандидатите трябва да са навършили 18 години и да са в добро здравословно състояние, допълват специалистите.
ЧФ- БЧК-Бургас обучава всяка година около 1300 нови кандидати за водни спасители, но проблемът с търсенето им на работа в чужбина продължава да е налице, казаха от водно-спасителната служба на Червения кръст.
Първо ще започнат обучения за спасители на плувни басейни и водни паркове, а от след това започва и курс за море и открити водни площи, като до началото на лятото БЧК ще опита да подготви колкото се може повече кадри.
Проблемите с обезопасяването или по-точно с недостига на спасители са едни и същи всяко лято и са свързани със заминаването им в чужбина. Заплащането там е по-високо и спасителите масово бягат от България. По нашите плажове заплатите варират от 700 до 800 лв. месечна заплата.