Янукович: САЩ нямат право да дават пари на „бандитско правителство"

Бившият украински президент отново повтори, че е свален от власт нелегитимно

Виктор Янукович заяви, че „банда ултранационалисти” в Украйна, която действа от името на „законната власт”, планира да започне гражданска война, предаде Интерфакс. „Замислете се, те искат да използват армията, за да започнат гражданска война. Искат да включат в нейните редици бойци от националистически организации и да им дадат оръжие”, каза Янукович пред журналисти в руския град Ростов на Дон.
Според него предсрочните президентски избори на 25 май в Украйна са незаконни. Той призова международната общност да не подкрепя „противоконституционния преврат".
САЩ нямат право да дават пари на „бандитско правителство", подчерта той и допълни, че другите страни не трябва да подкрепят "бандитския режим".
Toй подчерта, че възнамерява да се обърне към Конгреса, Сената и Върховния съд на САЩ с молба да се изготви правна оценка на ситуацията в Украйна.
Американското право спира САЩ да предоставят финансова помощ на незаконна власт, смята Янукович.
Подчертавайки легитимността си като президент на Украйна, дори обвини европейските партньори, че са стъпкали документа, гарантиращ гражданския мир в страната. Той изтъкна, че войниците и офицерите няма да изпълняват престъпни заповеди.
За разлика от бандата негодяи, които на Майдана заповядваха да се стреля по своите, войниците и офицерите разбират, какво представлявате и няма да изпълняват престъпните ви заповеди, обърна се Янукович към Киев, предупреждавайки, че рано или късно превратаджиите ще отговарят за „мъките на народа".
Янукович бе категоричен, че срещу него не е била приложена процедура на импийчмънт като президент на страната.
Той изрази надежда да се върне в Киев, когато позволят обстоятелствата.