Три села без ток в Старозагорско

Авария остави без електрозахранване Свиленгар и Любимец

В три села в Старозагорска област поради локални аварии няма ток след влошените метеорологични условия от вчера. Това са Мусачево в община Гълъбово, село Тракия в община Опан и село Воденичарово - община Стара Загора.
След изминалата нощ на снеговалежи и вятър основните проблеми с електрозахранване в Югоизточна България са в района на община Свиленград и община Любимец. От вчера, след 22:30 ч. с нарушено захранване е по-голямата част на гр. Свиленград, без района на МБАЛ Свиленград, която бе приоритетно захранена. Подобна е ситуацията и в община Любимец, като гр. Любимец в момента има захранване, но по резервна схема.
Сред основните причини за нарушеното захранване е авария по два електропровода на мрежа високо напрежение, които захранват подстанции „Любимец“ и „Свиленград“. За възстановяване на авариите дружеството е в контакт и взаимодействие с Електроенергийния системен оператор. Ситуацията се усложнява и от скъсани проводници в мрежа средно напрежение, оперирана от EVN България Електроразпределение. Един от проводниците, минаващ над р. Марица до село Ново село, е паднал в реката, което допълнително затруднява възстановителните дейности.
Основната причина за авариите е мокрият и тежък сняг, който падна в тези райони през изминалото денонощие, и който в комбинация с ниските температури и вятър доведе до обледеняване на проводниците и оттам до тяхното скъсване.
За възстановяване на захранването EVN България Електроразпределение е активирало своя кризисен щаб, който беше в готовност след първите прогнози за влошаване на времето. В момента във възстановителните дейности участват 20 аварийни групи, част от тях мобилизирани от други клиентски центрове на дружеството. За по-добра и сигурна комуникация аварийните екипи на компанията ползват вътрешнозаводската комуникационна мрежа на дружеството.
Два агрегата са насочени към гр. Свиленград, които до обяд се очаква да възстановят частично захранването за града до пълното му нормализиране. Това се очаква да стане до края на деня. Освен собствен персонал дружеството е активирало и персонал и техника от външни фирми. Контакт за ситуацията се поддържа с кметовете на населените места, както и с органите на централната власт.
Локални аварии в момента оставатоще в село Капитан Петко Воевода и село Мрамор (и двете в община Тополовград); село Бяла Вода и село Сливарово (и двете в община Малко Търново); село Димитриево (община Димитровград); село Тенево, село Троян, село Бряново и село Свирково (Община Свиленград).