Съхраняват паметта за жертвите на нацизма и сталинизма

Мисия Добрич

11-03-2014, 15:52

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Поставят мемориален знак в памет на таврийските българи

РИМ и Международният колеж започват проучване за съдбата на таврийските българи

Екипи от Регионалният музей и Международният колеж в Добрич започват историческо проучване за съдбата на таврийските българи в Добруджа, съобщи на пресконференция днес директорът на РИМ Костадин Костадинов.

Инициативата е подкрепена от Европейската комисия по програма "Европа за гражданите" и е част от усилията да бъде съхранена жива паметта за жертвите на нацизма и сталинизма.

 „Успяхме да спасим евреите, но не и нашите сънародници в Таврия и Бесарабия", каза историкът Радослав Симеонов, който е подготвил историческата обосновка на проекта. Таврийските българи са онази част от етноса ни около 40 хиляди души които се настаняват в Бесарабия и съставляват 30 селища там. През 1929 година десетки от тях са избити или въдворени в лагери. 1500 семейства от изгонените таврийски българи се заселват в Добруджа до ноември 1944 година. След това биват депортирани като родоизменници. Сталин изисква екстрадацията им като ги обвинява в предателство.

През 2014-а ще бъде отбелязана 70-годишнината от насилственото депортиране по разпореждане на Сталин в тогавашния Съветски съюз  таврийски българи в Добруджа.

В рамките на проекта "Да помним сталинизма: Таврийските българи в Добруджа" ще бъде подготвен документален филм, който ще търси в архиви и стари кинохроники отговор на въпроса кой и как е позволил това да се случи. Авторите на филма ще потърсят и потомци на депортираните българи, като част от снимките ще бъдат в Таврия, Украйна. Проучването ще бъде описано и в книга.

Общият бюджет на проекта е 24 000 евро и ще продължи до април 2015 г.

През следващия месец във Варна и през март догодина в Добрич ще се състоят дебати за наследството на сталинизма и за съдбата на таврийските българи.