27 л. отровно мляко къкрело в детската градина, черпакът – веществено доказателство

Драмата в Асеновград потресе 126 деца, родители и лекари

Миша отрова бе открита в прясно мляко, дадено за закуска в ЦДГ "Слънце" в Асеновград.

Няма опасност за здравето на децата, пробите от взетите изследвания са отрицателни, каза пред Plovdivutre.bg доц. Д-р Янко Илиев, шеф на Клиниката по токсикология в Пловдив. Спешно в детското заведение по обяд пристигнали лекари, прокурор, доставчикът на отровата и кметът на града.

Всяко дете е прегледано от педиатър, на случаен принцип на 10% от тях са взети кръвни проби, проява на болест няма. На присъстващите в градината е направен прием на универсален антидот. Минути след инцидента експерти провели бързи изследвания на течността, които доказали, че в млякото има токсично вещество. Пълният химически анализ още не е готов.

По първоначална информация 6 деца са отпили от опасната течност. Точният брой обаче е трудно да се установи.

По черпака, с който е бъркано млякото, се виждала част от блокчето отрова. Напитката е доставена в кутии по половин литър. Сварени били 27 литра. Тази отрова е бавна, трябва да се вземе 2-3 пъти, за да действа, обясни доц. Илиев. Това означава, че състоянието на децата е малко вероятно да се влоши.

Фирмата, доставила препарата срещу мишки, не знае как тя действа върху човешкия организъм. Отровата е производство на голяма чужда компания.

Версиите са човешка немарливост или преднамерено търсене на ефект. Целта не е била да се отровят децата, а да се вдигне шум, не казвам, че е нарочно, коментира д-р Илиев. По думите му директорката и родителите били шокирани.

Персоналът на детската градина е разпитан. По случая е образувано досъдебно производство. Разследването ще докаже кои са виновните лица и тогава ще се решава за наказания, каза кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов.