В България няма опасна боя за коса

Козметиката се проверява редовно и за микроорганизми

Вчера беше оповестно, че в Европа се продава опасна италианска боя за коса. За това предупреждава в седмичния си доклад за вредни стоки  Европейската комисия.  В нея има вредни съставки, които не отговарят на европейските изисквания за безопасност. Има съмнения, че някои от тях са канцерогенни. Продуктът ще бъде изтеглен от пазара. У нас не е широко популярен, но може да се намери в някои сайтове. 

Днес от здравната инспекция в София обясниха, че пратки от опасния продукт не са достигнали България. Именно експертите там контролират козметиката, която се продава у нас, информира Нова телевизия.

Козметиката се проверява редовно и за микроорганизми – като ешерихия коли например. От тях може да се получи обрив, сърбеж от кандидата и алергични реакции.

Най-рискови в това отношение са кремовете и водите за уста – защото в тях има и билкови съставки. Преди време, такива микроорганизми са открити в бебешки крем, внос от Израел. Сега обаче – казват специалистите, пазарът е чист от вредни продукти.

Дамите и господата, които ползват козметика, могат да бъдат спокойни, в случая няма никакви проби и показатели, които да бъдат обезпокоителни. До този извод, експертите стигат, след като всяка година, проверяват продукти, по списък, съставен от здравното министерство. Проверяват се и сигнали от потребители.