Защо косата спира да расте?

Много жени не желаят и да чуят за друга прическа, освен за дълга коса. Но често тя просто не расте. Още по-досадно е, че остава на една и съща дължина, а в същото време виждате корените, което означава, че е време за боядисване. Защо тогава косата ви не е пораснала? Д-р Джеймс Марота, американски пластичен хирург и специалист по възстановяване на косата, споделя мнение за причините за това.

Всички имаме една определена дължина на косата, която след като бъде достигната, започва да се чупи, краищата ѝ да цъфтят и да се губи здравето и красотата ѝ. В този момент трябва да промените досегашните си навици или грижите, които полагате за нея. Трябва да отрежете цъфтящите краища, да използвате серум за краища на косата, да ограничите термичната обработка на косата при стилизирането ѝ, да използвате правилна маска за подхранване.

Генетика
„Всички имаме индивидуална фаза на цикъл на растеж, в която косата достига максималната си дължина. Това не означава, че косата спира да расте след достигането на тази дължина. Трябва да мине определено време, за да настъпи нова фаза на растеж. Обикновено това е определено до голяма степен от генетиката и трае между две и шест години.

Възраст
Напредването на възрастта носи със себе си много житейски усложнения, но не на последно място косата също старее и се променя – става по-слаба. Проучванията показват, че биологията на косата може да се промени и етапът на растеж може да се съкрати, т. е. почивката, когато косата спира да расте, може да настъпи по-рано, за да стартира новият период на растеж. Когато напредва възрастта, анагенната фаза (на растеж) може да се съкрати, косата ще расте по-малко, преди да влезе във фаза на почивка, но това означава, че по-рано ще направи място на новите коси и ще изхвърли старите. Освен това производството на себум от скалпа често след 45 годишна възраст се забавя и косата става по-малко хидратирана и по-груба, което я прави по-податлива на пречупване.

Начупване
Стайлинг продуктите, горещата вода, високата температура, боядисването и особено изрусяването в действителност може да причинят начупването на косата след определена граница на растежа ѝ. Ластиците и четките за коса също имат грубо въздействие върху нея и причиняват начупването ѝ. Често това е причината да не забелязвате растеж на косата си след един месец.

Здравословни проблеми
Ако не забелязвате растеж на косата дълго време, препоръчително е да посетите лекар. Причините може да са хормонални, алергии, дерматит или общи здравословни проблеми. Най-често причината се оказва наследствена – комбинация между генетика и хормонални фактори, която променя характеристиките на косата.

Диета
Недостигът на витамини също може да причини сериозни щети на косата. Сред най-важните са цинк и витамин В12. Желязото и протеините осигуряват здравината на косата и предотвратяват нейната крехкост и начупване.

Състоянието на скалпа
По-рядко, но все пак често срещана причина е и възпаление на кожата на скалпа, което може да доведе до спиране на растежа на косата. Сред тези състояния са себореен дерматит, псориазис, гъбични инфекции.
Tialoto.bg