Срещу кого излиза Лудогорец днес?

 

Отборът на Валенсия пристигна в София вчера следобед. "Прилепите" бяха посрещнати от свои верни фенове и засипани с молби за снимки и автографи още със стъпването си на българска земя.

По-здравомислещите и по-опитни футболисти в състава, признаха, че не знаят много за Лудогорец, но въпреки това уважават много българския си съперник, защото походът му до момента в Лига Европа е повече от впечатляващ.

Французинът Клеман Тюрпен ще ръководи първия мач от осминафиналите на турнира Лига Европа. Помощници на 31-годишния Тюрпен са неговите сънародници Сирил Грингор и Никола Дано, а допълнителни арбитри са Тони Шапрон и Никола Ренвил, също от Франция. Четвърти съдия е французинът Сирил Ломпре, а съдийски наблюдател - Ханс Райгварт от Холандия.

Делегат на УЕФА - Велид Имамович от Босна и Херцеговина. Клеман Тюрпен ще свири втори мач на български отбор в Лига Европа този сезон, след като бе главен рефер и на двубоя на Ботев Пловдив срещу Жрински Мостар в квалификациите на турнира, спечелен от пловдивчани с 2:0.

Ето срещу кого излиза ЛУДОГОРЕЦ днес

ДИЕГО АЛВЕС
Вратар, бразилец, 28 г., 188 см, 83 кг, 80 мача
за Валенсия Мачове за Бразилия: 7 Предишен отбор: Алмерия Дълго време на вратата на Валенсия имаше ротация. Диего Алвес и Висенте Гуайта се редуваха, но първият остана твърд титуляр след идването на Пици на треньорския пост. При това напълно заслужено. Алвес е по-стабилният от двамата, известен е като специалист по спасяване на дузпи. Бразилецът е единственият, хващал удари от бялата точка на Кристиано Роналдо и Лео Меси. За големия футбол тръгна от Атлетико Минейро, след това мина 4 сезона през Алмерия, за да акостира във Валенсия.

ЖОАО ПЕРЕЙРА
Десен бек, португалец, 30 г., 172 см, 64 кг, 61 мача за Валенсия Мачове за Португалия: 34 мача Предишен отбор: Спортинг Лисабон
Портулски национал, бивш играч на Спортинг Лисабон и Бенфика. Не е от любимците на треньора Пици, тъй като новият наставник често предпочиташе да залага на Бараган като десен бек. В София обаче Перейра ще бъде титуляр. Той е един от най-опитните в състава на Валенсия. Обича да се включва в атаките и е известен с темпераментния си характер. Юноша е на Бенфика, но бе изгонен от отбора по времето, когато треньор на лисабонци бе Роналд Куман. Валенсия го купи за 3,6 милиона евро.

ЖЕРЕМИ МАТИЙО
Защитник, французин, 30 г., 192 см, 92 кг, 164 мача, 5 гола за Валенсия Мачове за Франция: 2 Предишен отбор: Тулуза
Играчът с най-голям стаж във Валенсия от сегашните играчи. Тук е от 2009 г. (първото ново попълнение на Унай Емери), преди това игра за френските Сошо и Лил. По принцип не е централен защитник, а ляв бек, но от известно време е използван във Валенсия именно на позицията в сърцето на отбраната. Точно преди година, когато Валенсия играе срещу ПСЖ в ШЛ, осъзнава, че му харесва да бъде централен защитник. Впечатлява най-вече с високия си ръст. Най-твърдият титуляр при Пици.

ФИЛИП СЕНДЕРОС
Защитник, швейцарец, 29 г., 190 см, 84 кг, 5 мача за Валенсия Мачове за Швейцария: 41,4 гола Предишен отбор: Фулъм
Бе съотборник на Димитър Бербатов във Фулъм, а през януари подписа с Валенсия. Контузията на Рикардо Коща най-вероятно ще му даде възможност да започне като титуляр в София и да си заслужи по-продължителен договор на "Мес-тая", тъй като настоящият изтича през лятото. Интересното е, че има балканска връзка, майка му Зорица е от Сърбия, баща му е испанец, а той самият е от Швейцария. За капак се ожени за иранка, а брат му е национал на Швейцария по баскетбол.

ХУАН БЕРНАТ
Ляв бек, испанец, 21 г., 172 см, 67 кг, 58 мача, 2 гола за Валенсия Мачове за Испания (до 21 г.): 7,1 гол Предишен отбор: Валенсия Б
След като Валенсия откри Жорди Алба за големия футбол, на хоризонта се задава нов талантлив ляв бек. Хуан Бернат е само на 21 години, но натрупа солиден опит с екипа на Валенсия и вече е обект на интерес от водещите клубове от Висшата лига на Англия. Не е изключено още през лятото да се стигне до трансфер. Започна кариерата си като крило, след това стана бек. Юноша е на клуба. Стана европейски шампион за юноши до 19 г. през 2012-а. Един от най-перспективните испански играчи.

ХАВИ ФУЕГО
Опорен халф, испанец, 30 г., 181 см, 76 кг, 28 мача за Валенсия Мачове за Испания: няма
Предишен отбор: Райо Валекано
Това е първият сезон на Фуего във Валенсия. На този пост възстановен е Ориол Ромеу, който по принцип е титуляр, но все още му липсва игрова практика. Затова Пици най-вероятно ще продължи да разчита на Фуего, с който Валенсия постигна добра серия от резултати през февруари. Бе привлечен със свободен трансфер от Райо Валекано миналото лято, но кариерата му премина предимно в отбори без сериозни амбиции в испанския футбол -Спортинг Хихон, Леванте и Рекреативо.

СЕЙДУ КЕЙТА
Опорен халф, малиец, 34 г., 183 см, 75 кг, 6 мача за Валенсия Мачове за Мали: 50,11 гола Предишен отбор: Далиен Аербин
Играчът с най-солидна визитка във Валенсия. Най-вече заради времето в Барселона (2008/12), когато е 3 пъти шампион на Испания, спечели 2 пъти Шампионската лига, 2 пъти Световната клубна купа и Суперкупата на Европа, както 3 пъти Купата на краля и 3 пъти Суперкупата на Испания. Каталунците платиха 14 млн. за него на Севиля, после отиде да рита за пари в Китай (в бившия тим на Сашо Станков), но не се задържа дълго в Азия.

АНТОНИО БАРАГАН
Дясно крило, испанец, 26 г., 182 см, 76 кг, 69 мача за Валенсия Мачове за Испания: няма
Предишен отбор: Валядолид
Утвърди се като титулярен десен бек на Валенсия в последно време, но в този мач ще бъде дясно крило. Интересен факт около него е свързан с престоя му в Ливърпул. Той има само един мач за червените от "Анфилд". Той е срещу ЦСКА София в квалификациите на Шампионската лига през 2005-а. Това означава, че вече е имал възможност да играе на "Васил Левски", тогава се появи на мястото на Фернандо Мориентес. В останалото време бе в дублиращия тим на Ливърпул.

ФЕДЕ КАРТАБИЯ
Крило, аржентинец, 21 г., 170 см, 69 кг, 25 мача, 2 гола за Валенсия Мачове за Испания: няма Предишен отбор: Валенсия Б Едно от откритията на сезона, Феде Картабия започна с първия отбор миналото лято, впечатлявайки вече уволнения треньор Мирослав Джукич. Роден е в Росарио, Аржентина, но се мести в Испания още на 13 години. Минава проби в Барселона и Валенсия, като още тогава кариерата му е лансирана от Хуан Антонио Пици, с когото сега отново са заедно на "Местая". Все още няма гол в Примера, но се разписа 2 пъти в Лига Европа срещу Санкт Гален. Отказа да играе за националните гарнитури на Испания, защото чака дебют за Аржентина.

ЕДУАРДО ВАРГАС
Нападател, чилиец, 24 г., 175 см, 69 кг, 8 мача, 2 гола за Валенсия Мачове за Чили: 26 мача, 11 гола Предишен отбор: Гремио
Едно от новите попълнения в състава на Валенсия. Направи фурор в Южна Америка, като спечели Копа Судамерика с Универсидад де Чили през 2011 и бе избран за най-добър играч и най-добър голмайстор в турнира. Силното представяне му уреди трансфер в Наполи, където обаче не успя да се наложи. След като прекара известно време под наем в бразилския Гремио, Варгас се завърна в Европа, за да облече екипа на Валенсия през януарския трансферен прозорец. На "Васил Левски" ще действа зад гърба на нападателя Алкасер.

ПАКО АЛКАСЕР
Нападател, испанец, 20 г., 183 см, 74 кг, 26 мача, 10 гола за Валенсия Мачове за Испания (до 21г), 1 Предишен отбор: Хетафе (наем). Най-опасното оръжие на Валенсия. Намира се в отлична форма, разписа се срещу Атлетик Билбао през уикенда. Само Лео Меси има повече попадения от него през втория полусезон в Примера дивисион. На 20 години е. Продукт на школата на Валенсия, дебютира за дублиращия тим още на 16 години. Както и Хуан Бернат, той два пъти става европейски шампион за юноши през 2011-а и 2012-а. В негово лице Валенсия може би намери заместник на Роберто Солдадо, който преди началото на кампанията бе продаден на английския Тотнъм.

ХУАН АНТОНИО ПИЦИ
Треньор, 45 г.
Хуан Антонио Пици е роден в Санта фе, Аржентина, има богата кариера на клубно ниво в Испания. Носи екипите на Валенсия, Тенерифе, Барселона, както и на Виляреал. Има 22 мача за националния отбор на Испания и 8 гола. Голмайстор на Примера дивисион през 1995/96 с екипа на Тенерифе. Като треньор става шампион на Чили с Универсидад Католика през 2010-а, а триумфът със Сан Лоренсо в Аржентина през 2013 г. му отвори вратите за големия футбол в Европа. Не закъсня договорът с Валенсия, където през декември смени на поста уволнения Мирослав Джукич.

 

Още спортни новини четете в Sportonline.bg