Поставят електронни гривни на 180 предсрочно освободени

Гривните за електронно следене са изработени от фирма, базирана във Великобритания

Електронното регулиране на поведението на тези, които са освободени от затворите предсрочно и на които е наложена пробационна мярка, ще стартира през април. Такъв пилотен проект вече е бил реализиран през 2009-2010 година с 10 осъдени лица и е дал много добри резултати, съобщи главният директор на Главна дирекция „Изтърпяване на наказанията" главен комисар Митко Димитров, пред Дарик.

„Много е интересна ролята на прокуратурата и на съда в този момент, тъй като самите магистрати знаят, че нормативната уредба, която използваме към настоящия момент е една наредба за електронния мониторинг и без тяхна помощ и взаимодействие този проект не би стартирал нормално" - коментира Димитров.

Гривните за електронно следене са изработени от фирма, базирана във Великобритания и обслужваща почти всички страни от ЕС. 4.70 лева ще струва наблюдението на един предсрочно освободен на ден, като се очаква електронни гривни да бъдат поставени на 180 души. Общата стойност на двугодишния проект е 585 000 евро, а финансирането е от Норвежкия финансов механизъм.

Главен комисар Митко Димитров бе в Сливен, за да присъства на откриването на Медицински център и детска ясла в Женския затвор по проект за подобряване стандартите в затворите и арестите, финансиран от Норвежкия финансов механизъм.