Празнуваме Международния ден на съня

Проблемите със съня са глобална епидемия, която засяга до 45% от населението на света

Днес се празнува Международният ден на съня. Той се отбелязва от 2002 година, по инициатива на Световната асоциация за профилактика на съня, на Световния фонд за психично здраве и на Световната здравна организация.
Множество медицински изследвания доказват, че липсата на добър сън е причина за високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет, белодробни болести. Проблемите със съня са глобална епидемия, която засяга до 45% от населението на света. Доказано е, че недоспиването, освен че създава здравословни проблеми, води до влошаване на вниманието и до намалена способност за бърза и точна реакция и за вземане на решения, от които зависи нашият и чуждият живот.
Според учените жените спят по 9 часа и 7 минути, а мъжете – минутка повече. Рекордьор по продължителност на съня е лъвът – спи по над 19 часа. Не падат по-долу и котките – спят по около 14 часа, предимно през деня. За мечките да не говорим – спят цяла зима.
Едно от сериозните заболявания от групата на т.нар. нарушения на дишането по време на сън е Синдромът на обструктивна сънна апнея. Среща се при 4% от мъжете и 2% от жените в средна възраст. Характеризира се с повтарящи се и продължаващи повече от 10 секунди прекъсвания (апнеи) или намалявания (хипопнеи) на дихателния поток. Средната възраст, в която се проявява е 45-50 години. Значително по-често е при хора с наднормено тегло. Редица други фактори допринасят за развитието на болестта – фамилна обремененост, хормонални промени, анатомични аномалии в орофациалната област, както и не на последно място – поведенческите рискови фактори, като тютюнопушене и особено употребата на алкохол и хипнотици.
Синдромът на сънната апнея е опасен, тъй като може да доведе до развитие на трайна артериална и белодробна хипертензия, нарушения на сърдечния ритъм и сърдечна недостатъчност. Той увеличава риска от инфаркт на миокарда, нарушения на мозъчното кръвообращение и внезапна сърдечна смърт по време насън.
Ето защо за изграждането на здравната култура на съня от дружеството препоръчват да се спазват десет правила за по-добър сън:
1. Фиксирайте точно време за заспиване и събуждане
2. През деня не спете повече от 30-45 минути
3. Избягвайте приема на алкохол 4 часа преди сън
4. Избягвайте кофеина 6 часа преди сън – кафе, чай, сода, шоколад
5. Без тежки, люти или сладки храни 4 часа преди сън
6. Спортувайте редовно
7. Подсигурете си комфортно спално бельо
8. Поддържайте стаята с добра вентилация и най-подходящата стайна температура
9. Блокирайте разсейващи шумове и дразнеща светлина
10. Пазете леглото за сън (и секс). Не го превръщайте в „офис“ и място за работа/events.bg