Любопитно - учен доказа 5-секундното правило за изпусната храна

Оказва се, че килимът е настилката, която носи най-малък риск от заразяване с бактерии

Ново изследване на учен от английския университет „Астън” (почти) потвърждава петсекундното правило за изпуснатата храна, пише сп. "Форбс".

Със сигурност сте запознати с това правило и, признайте си, често го използвате за оправдание, когато сте жертва на един от законите на Мърфи, а шоколадовата вафла не ви се изхвърля, само защото е била за съвсем мъничко на пода. А петсекундната теорема гласи: "Щом храна падне на земята, имате 5 секунди да си я вземете обратно, преди микробите и бактериите да са се отърсили от стреса от падането и да са я нападнали”.

Много хора учат и децата си на това, защото, хм, изхвърлянето на годна за консумация храна е световен проблем. Е, проучването засега не е рецензирано или публикувано някъде, така че, все пак имайте едно наум, ако решите да му се доверите.

В името на науката професорът по микробиология Антъни Хилтън и неговите студенти са оставили различни видове хранителни продукти – препечена филийка, паста, бисквитка и захарна пръчица – на три различни настилки, за да видят какви количества бактерии ще попаднат върху тях при този контакт. Четирите лакомства е трябвало да стоят между 3 и 30 секунди на килим, ламинат и плочки и след това да бъдат изследвани за наличието на Ешерихия коли и стафилококи.

Естественият извод, че колкото повече стои една храна на пода, толкова повече се замърсява, бил доказан. По-неочакваното е че, изпускането върху килим носи най-малък риск в сравнение с другите две настилки.

Друга интересна, но също не много изненадваща зависимост е, че колкото по-влажно е ястието, толкова повече вещества поема от земята.

"Консумирането на храна, изпусната на пода, все още носи риск от заразяване (…), което много зависи от това какви бактерии има на земята точно по това време”, обяснява в пресрелийза проф. Хилтън.

"Това все пак е някакво облекчение за хората, които прокламират петсекундното правило от години, въпреки всеобщото мнение, че то е чисто и просто мит”, добави той.

А тези хора никак не са малко, е доказал екипът в предварителните проучвания към експеримента. 87% от участвалите без проблем ядат паднали на пода храни, а 81% от тях следват петсекундното правило. Още нещо любопитно – 55 на сто от тях са жени!

Последното донякъде е успокояващо, защото всяка домакиня, която практикува това правило, носи отговорността да пази пода достатъчно чист, за да се храни от него…