Духове и самодиви се заселиха в странджанското село Калово

Животът

15-03-2014, 14:00

Снимка:

интернет

Автор:

Явор Томов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Българи гониха духове в Румъния

Самодиви на лов за мъже

Там се чуват странни писъци на младо момиче и осверепял мъж

Духове и самодиви са превзели едно от най-живописните места в централна Странджа-село Калово. Заради призраците, в селото са останали едва двайсетина жители и то е напълно обезлюдено, разказаха за burgas.utre.bg хора от околните села. Жителите им казват, че никой не смеел да замръкне в Калово от страх да не се сблъска с духовете.

Селото се намира на 3 км южно от шосето Визица-Босна. Преди няколко месеца от площада в Калово започнали да се чуват странни писъци-понякога като на младо момиче, друг път като на освирепял мъж. Малцина останали тук разказват, че по това време на денонощието никой не смее да се покаже навън. Предполагат, че най-вероятно призраци са дошли в селото им. Гробището също било наблизо, така, че е можело гласовете да са на мъртъвци, излезли да бродят посред нощ. Преди време в селото имало легенда, че долу край минаващата река, всяка вечер има голо самодивско хоро. Сега възрастните жители си спомнят за нея и не изключват възможността самодивите отново да са се завърнали. Те се хващали за ръце и танцували в кръг самодивско хоро. Затова край реката понякога се вижда пожълтяла и отъпкана трева във формата на кръг. Каловци разказват, че често виждат тайнствени силуети. Преди 19 години в гората в село Калово, в източна посока към село Заберново е намерен мъртъв 36 –годишен мъж, съблечен чисто гол. По семенната течност около гениталиите му се установява, че малко преди смъртта си е правил полов акт, а цялото му лице и тяло е осмукано. Полицията не открива извършителите, а сред местните тръгва мълвата, че убийството е дело на сладострастните самодиви.

„Обезлюдя, опустя това село. Няма млади хора. Останаха само старци и изоставени къщи. Призраците и самодивите надушват такива места. Така, че нищо чудно да са се заселили в Калово”, коментират жителите на околните села.

Селото се намира в сърцето на Странджа, а красивата природа и чистият въздух всяват усещане на спокойствие и чувство за безметежност. В селото цари пълна тишина, а хора рядко могат да се видят. Само на няколко метра от края на селото започва гъста тъмна гора, с тесен път, водещ към съседното село. Мястото е страховито, а ако замръкнеш там, няма начин да срещнеш жив човек.