Вашингтон и международната общност не признават референдума в Крим

Държавният секретар на САЩ Джон Кери предупреди, че Вашингтон и международната общност няма да признаят резултат от предстоящия референдум в Крим

"Референдумът в Крим е в нарушение на конституцията на Украйна и на международното право. Той няма правна сила. Затова САЩ и международната общност няма да признаят неговите резултати. Дъбоко сме обезпокоени от голямото количество на руски военни сили в Крим, а така също и на източните граници с Украина. За Русия ще има сериозни последствия, ако не намери начин да промени своята политика. Това не е заплаха. Но ако Русия продължи да увеличава напрежението в региона и да заплашва Украина, то ще последва силна реакция и ще трябва тя да понесе сериозни загуби", заяви в петък държавният секретар на САЩ, цитиран от "Асошиейтед прес". 

При продължилите почти шест часа преговори вчера в Лондон с руския външен министър Сергей Лавров Кери е изложил идеи как да се спази суверенитета на Украйна, като същевременно се отговори на руските опасения.

В същото време американският президент Барак Обама заяви, че САЩ и ЕС са напълно решени не само да отстояват суверенитета на Украйна, но и да приемат в случай на необходимост санкции против Русия. Той направи съвместно изявление с премиера на Ирландия Енда Кени.

"Ние продължаваме да се надяваме, че може да бъде намерено дипломатическо решение на кризата в Украйна. Обаче САЩ и Европа са единни в изпращането на сигнал не само по отношение на суверенитета на Украйна, но и в това, че ще има последствия ако в действителност се продължи с нарушаването на този суверенитет. Разбира се, нашето внимание в момента е приковано към ситуацията в Украйна", заяви Обама.

"Надяваме се, че яснотата на нашия сигнал и силата на чувствата ни ще помогнат за предотвратяването на възникването на много сложни обстоятелства в Украйна", зояви Енда Кени.