НАТО прати разузнавателни самолети да наблюдават Крим

Машините "Сентри" ще следят въздушното и морско движение от пространството над Полша и Русия

Докато проруското управление на Крим обяви в началото на тази седмица, че възнамерява да ограничи достъпа до въздушното си пространство, военната организация НАТО разположи своите разузнавателни самолети, които да следят движенията по въздух и вода в района на полуострова.

Днес два самолета Боинг Е-3 „Сентри” на Организацията на Северноатлантическия договор са излетели от базите си в Германия и Великобритания в посока Крим. Единият ще наблюдава от Полша движенията на кораби и самолети на руска територия, а другият ще лети над Румъния, информира "Асошиейтед прес", цитирайки изявлението на говорителят на Главната квартира на организацията Джей Янзен.

И Полша, и Румъния са членки на НАТО и граничат с Украйна, напомня агенцията, като румънското черноморско крайбрежие е само на около 220 км разстояние от Кримския полуостров.

Украйна и Русия обаче не членуват във военния съюз. Въпреки това разузнавателните системи няма да навлизат в тяхното пространство, тъй като имат мониторингови възможности с обхват 300 000 квадратни километра. „Те няма да напускат въздушното пространство на НАТО”, посочи Янзен. „Независимо от това ние можем да наблюдаваме много надалеч”.

28-членната организация взе решението си да изпрати мисии за наблюдение към Украйна и Русия в понеделник. Самолетите „Сентри”, известни още като АУАКС, са ключови разузнавателни системи за военновъздушните сили на НАТО. Първият от тях вече се е разположил над Румъния във вторник, поясни говорителят на щаба в Брюксел.

Общо алиансът разполага с 23 машини „Сентри” – 17, които са базирани в немската авиобаза, намираща се в близост до град Гейленкирхен, и още 6 в Уедингтън, Англия, където е централата на разузнавателната флота на Кралските военновъздушни сили.

Целта на тази мисия е да се оцени възможната заплаха, която кризата в Украйна представлява за съюза.

Тя идва на фона на обявленията на властите в Крим, че ще затворят частично въздушното си пространство като превантивна мярка спрямо „провокаторите”. Първият вицепремиер на автономната република Рустам Темиргалиев обяви тогава, че ограниченията са временна мярка, взета във връзка с насрочения за 16 март референдум за присъединяване към Русия, и ще отпаднат още на следващия ден.

Междувременно световните агенции информират, че военновъздушните сили на САЩ вече са разположили в авиобазите на НАТО в Европа допълнителни бойни самолети, включително шест Ф-15 миналата седмица в Литва и дванадесет Ф-16 тази седмица в Полша.