Всеки пети българин с психичен проблем - с тежка диагноза!

По данни на експертите до 40 на сто от българите имат или са имали психичен проблем

У нас липсва единен регистър на психично болните, както и системни грижи след излизането им от лечебните заведения. Това обясни в петък за новините на Нова националният консултант по психиатрия - проф. Вихра Миланова.

По данни на експертите до 40 на сто от българите имат или са имали психичен проблем, а всеки пети е с тежка диагноза.

„Първо, ние не ги знаем кои са тези хора или ги знаем само в момента, когато се прилага такава грижа. Иначе не се знае, няма приемственост, тоест, когато тези хора са изписани от болницата, където са настанени принудително заради поведение, което е застрашавало тях или околните, след като излязат я няма тази приемственост в проследяването", обясни проф. Вихра Миланова.

Лечението на някои психични заболявания да се финансира по клинични пътеки от НЗОК, а не както до момента - от държавния бюджет. Предложението е залегнало като точка в Националната здравна стратегия 2014-2020.

Промените са предизвикали спор сред психиатрите, тъй като една част от тях са ги подкрепили, а Националния консултант по психиатрия проф. Миланова и Българската психиатрична асоциация не одобрили предложението.

Сред основните мотиви то да не влиза в сила бил фактът, че голяма част от психично болните у нас са здравно неосигурени и ако се премине към финансиране от касата, те могат да не получат нужното им лечение.

Предстои предложенията да бъдат разгледани от ръководството на Здравното министерство.