Неуспешен гурбет извадил от релси Петко Савов Петков от Лясковец

Кървава драма потресе страната. Един спецполицай загина, а трима бяха ранени

Баретите бяха простреляни от психичноболния Петко Петков/снимка ТВ7/ в Лясковец. Той е заплашвал със саморазправа и децата от местното училище. Според бившия заместник-директор на Института по психология към МВР Росен Йорданов има грешки при подготовката на операцията.

Психотрилър в Лясковец шокира България на разсъмване. Агресивен отшелник се барикадира в дома си, уби един тежковъоръжен спецполицай и тежко рани други трима, преди да бъде задържан след 5-часова акция в Лясковец. Екшънът се разигра по първи петли на метри от училище, а мъжът бе обезвреден от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). Стрелецът е 53-годишният Петко Савов Петков, който от две години е безработен, не излиза от дома си, а за него се грижи 75-годишната му майка. Превърнал е дома си в крепост, поставил е радиатори по прозорците, заковал е вратите с дъски, използвал е газови бомби и е притежавал противогаз, за да превърне невъзможен достъпът до него. Изпращал заплашителни писма на директора на училището "Максим Райкович" Николай Кожухаров. Двора на школото е под прозореца на Петков. В писмата написал, че ще стреля срещу децата, защото му вдигали шум. В петото "послание" обявил: "Ловец съм от 10 години...!!! Ще взема работата в свои ръце". Кожухаров подал сигнал в полицията. Последната заплаха била от четвъртък. Затова и МВР решава да прати СОБТ да обезвреди мъжа и да му прибере пушките, чиито разрешителни са изтекли през 2012 г. Вицепремиерът и МВР шеф Цветлин Йовчев обясни, че баретите били събрани в 0,00 часа на 14 март в София за инструктаж, като пристигнали в Търново, четири часа по-късно минали и втори инструктаж. Било решено акцията на МВР да започне в 6 часа сутринта. Полицаите извикали и линейки, които пристигнали преди тях около кооперацията на Петков. Служители на СОБТ обградили кооперацията на неуравновесения мъж и го призовали да се предаде 4 пъти. Петков обаче открил стрелба по тях. След като били ранени двама командоси, групата се оттеглила и отново призовали Петков да се предаде. Според съседи Петков крещял и псувал униформените. Казал им "Предавам се", командосите тръгнали към него и той за втори път открил огън по спецполицаите. Въпреки че са с бронежилетки, шлемове и защитни щитове, единият от командосите бил пронизан фатално с куршум в главата. Попаднал е между щита и шлема му. Тогава още една барета е ранена. След това мъжът се барикадира. Екипи на СОБТ, сапьори и полицаи блокираха Лясковец.

Психолозите на МВР пробват да преговарят, но удрят на камък с некомуникативния стрелец и заключават, че е най-добре да се действа по друг начин. Районът на инцидента бе отцепен, а газоподаването и електричеството бяха спрени. Около 11,30 часа стрелецът бе заловен, след като снайперисти го издебнаха и повалиха с три изстрела в корема.

Хората в Лясковец разказаха, че Петко от дете бил ексцентричен и затова му тръгнала славата, че е психичноболен, пише "Стандарт". Реално обаче мъжът няма регистрация в психодиспансер. От прокуратурата издали постановление за принудително лечение на Петков, но той е отказал да бъде лекуван. В ранния следобед Лясковец настръхна от шок втори път. Малко след 15 часа през 10 минути се чуха два контролни взрива, с които най-вероятно сапьорите са обезвредили самоделно изработени взривове във и около дома на Петков.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев информира депутатите в парламента за развоя на кървавата драма в Лясковец. По думите му в МВР са имали информация, че през последните години психопатът става агресивен и е с изключително ограничени социални контакти. Тъй като през 2012 г. е изтекло разрешителното за оръжията, полицаите са му отправяли многократни покани да предаде доброволно карабините и пушките. Преди 2 г. психолози на МВР са направили профил на 53-годишния мъж, според който той е емоционално нестабилен, а агресията си може да прояви както към полицаи, така и към обикновени граждани.