Масажистките с най-високи заплати по морето

Плащат по 400 лв. за бармани и сервитьори с поне два чужди езика

Масажистките водят в класацията по заплати в морските курорти. Това лято опитните рехабилитатори в СПА-центровете ще вземат поне по 1000 лева месечно, при това без бакшишите. До началото на туристическия сезон остават по-малко от два месеца и работодателите вече търсят персонал. Близо 2 хиляди нови работни места ще бъдат открити в южните ни курорти.

Заплатите обаче остават критично ниски. От 400 до 500 лв е възнаграждението, което работодателите са склонни да дават. За тези пари те търсят опитни сервитьори, бармани, пикола, рецепционисти и аниматори. Изискванията към кандидатите обаче са огромни. Те трябва да имат няколко годишен опит и освен това да знаят перфектно поне два чужди езика. Хотелиерите се оправдават, че заплатите са толкова ниски заради кризата. Вторият довод, който изтъкват е, че работниците ще си вадят допълнителни пари от бакшиши. Туристите, които идват у нас напоследък обаче са доста стиснати и оставянето на бакшиш е по- скоро изключение от правилото да се плаща сметката до стотинка.
Още по-ниски са заплатите за камериерки и общи работници в кухня. За тях възнаграждението е по 300 лв на месец. Скандално ниско заплати получават и екскурзоводите. Те са със заработка от 700 лв.