Стотици пациенти могат да останат без лечение

За стотици пациенти от цялата страна има риск да останат без лечение. Единствената в България многоместна барокамера спира да функционира в началото на април. В нея се лекуват хора с множествена склероза, деца с аутизъм и церебрална парализа. За да има ефект, годишно са необходими между 40 и 100 процедури, които не се поемат от Здравната каса, съобщава Нова телевизия.

Барокамерата се стопанисва от частен медицински център в помещения на болницата "Света Марина". Медиците обаче трябва да се изнесат до края на месеца, защото болницата ще разширява стерилизационната си база.

Тази барокамера е подходяща за деца, чийто процедури продължават повече от час. Не се използват маски, а специални скафандри, които карат децата да се чувстват като космонавти.

Във Варна има още една барокамера, но тя е едноместна, неудобна за деца и не може да поеме всички пациенти. За родителите алтернативата е да пътуват до Румъния или Турция.

По думите на д-р Никола Гаевски, директор на медицинския център, по-евтиният вариант е барокамерата отново да заработи.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"