План Б: Бойни лъвове ще защитават Крим (видео)

"Ако е необходимо, животните ще защитават Крим наравно с хората"

Собственикът на парк за лъвове "Тайган" Олег Зубков съобщи за украински и руски медии, че е готов да обезпечи реда в Крим по време на днешния референдум за присъединяване на Крим към Руската федерация. Според План Б, бойните лъвове ще бъдат използвани само при нужда.

Съвсем без ирония, в телевизионно интервю Зубков заявява, че за защита на гражданите от екстремисти са готови да излязат най-малко 60 африкански хищника: "Ако е необходимо, животните ще защитават Крим наравно с хората. Те ще обезпечат сигурността на кримчани не само днес, но и след референдума."

Олег Зубков е директор на малка частна фирма "Сказка" (б.ред. "Приказка", Ялта) и основател на Парка на лъвовете "Тайган". Той е и депутат във Върховната Рада на Автономна Република Крим.

В репортажа по-долу, журналистите обявявят, че "Тайган" се намира в Севастопол. Обръщаме внимание, че най-вероятно причината е или слаби познания по география, или журналистическа грешка.

Паркът на лъвовете "Тайган" е създаден през 2012 година в Бологорски район на Украйна. В него се отглеждат и обучават лъвове от различни породи, както други видове, предимно едри бозайници и хищници. В момента в "Тайган" живеят свободно над 60 лъва и стотици други хищници.

Днес в Крим и в град Севастопол се провежда референдум по въпроса за присъединяване към Русия.

Припомняме, че вчера, Върховната Рада на Украйна предсрочно прекрати правомощията на Върховната Рада на Автономна република Крим.
В обяснителната забележка се казва: Конституционният съд на Украйна постанови, че провеждането на местния референдум в Крим не съответства на правилата на Конституцията. Предсрочното прекратяване на пълномощията на Висшия съвет на автономната република ще се отрази на изпълнението на конституционно установения ред и ще стабилизира политическата ситуация в автономията.

В публикувано вчера изявление на президиума на Върховната Рада на Крим се подчертава, че властта на народа е основна, а никой не трябва се съмнява в легитимността на референдума в Крим.

След разпадането на Съветския съюз, Кримският полуостров остава автономна част от Украйна. Преобладаващото руско население в автономната република и разположените на полуострова съгласно двустранен международен договор руски военноморски бази на Черно море са една от причините за напрежението между Украйна и Русия.

На 5 май 1992 г. Крим обявява независимост, която не е призната, а впоследствие е постигнато съгласие да остане част от Украйна като автономна република. Поради наличието на главната руска военноморска база на Черно море, Севастопол, намиращ се на територията на полуострова, остава град със специален статут, подобно на Киев.

След продължителени улични стълкновения през февруари т.г., във връзка с отмяната на действалия дотогава Закон за регионалните езици, избухнаха вълнения сред руското население на автономната република. Върховната рада на Крим прие Закон за провеждане на референдум с искане за присъединяване на републиката към Руската Федерация. По същото време местната власт формира собствени въоръжени сили и правоохранителни органи, дори отказа да изпълни разпореждането на новата власт в Киев - да разпусне специалните части на МВР "Беркут".

Междувременно с активно международно посредничество продължава да се търси изход от кризисната ситуация, тъй като новото украинско правителство отказва да признае легитимността в действията на местна власт в Крим, която на свой ред отрича правото на централното държавно управление да диктува реда в автономната република.