Доброволци: Държавните пари не стигат до бежанците

Ситуацията в центровете се усложнява

Доброволци алармират, че ситуацията с бежанците в страната се усложнява.

От центровете за временно настаняване на бежанци информират, че в последните два месеца определените от държавата средства - по 65лв. на бежанец, не са пристигали. След като поне от преди месец Държавната агенция за бежанците обяви, че най-нуждаещите се могат да остават в центровете и след като получат статут, практиката показва друго - хората (дори и най-нуждаещите се) са принудени да напускат без яснота какво да правят след това и къде да отидат. Доброволците все още снабдяват с храна, дрехи и продукти от първа необходимост (и центровете и хората на квартира). Интеграционната програма още не работи. В същото това време, слушаме по цял ден как е овладяна ситуацията, колко бързо получават статут хората, допълват доброволците.

В същия момент в Стара Загора на пресконференция бе съобщено, че до 31-ви март трябва да бъде готова новата стратегия за бежанците у нас, информира Радио Стара Загора. Стратегията трябва да набележи мерките на българската държава за интеграцията и адаптацията на бежанците у нас.

По официални данни на МВР  11 000  бежанци са преминали границата ни с Турция от края на миналата година и началото на тази. От тях близо 7 000 са настанените  в бежанските центрове или по квартири в страната. Това съобщи капитан първи ранг Васил Данов, член на Агенцията за бежанците.

Вече има готов резервен план на Националния оперативен щаб и за посрещане на евентуална бежанска вълна от Украйна. Надяваме се, че в работата с бежанците от тази славянска страна, проблемите ще бъдат по-малко, с оглед на близките езици и вяра, каза капитан Данов.