Финансовата изневяра

Кой е казал, че само тайната любовница разбива брака?

"Скъпи/а, трябва да поговорим. Имам да ти казвам нещо важно"! Упс, тук червената лампичка светва и в главата ни започва да се върти сценарий с интриги, чувства и трети човек, който не просто не познаваш, но май и не държиш да опознаваш особено, пише likealady.bg.

 

Сещаш се как, когато стане дума за това, той/тя отклонява разговора в друга посока. Но нали скоро не е ставало дума за мъж или жена... а за пари. Да, обикновено, когато се започне разговор за изневяра, популярната теза е свързана със секса или любовта във взаимоотношенията. Ами ако обаче не става дума за това?

 

Тенденцията

 

Оказва се, че не по-малко негативно взаимодействие върху връзката има един друг вид изневяра и това е финансовата. През последните години, проучванията доказаха, че повечето партньори приемат скритото харчене на средства от общия бюджет не по-малко сериозно в сравнение със сексуалната изневяра, а голяма част от тях дори правят и взаимовръзка между двете заявявайки, че щом "имаме лъжа с пари", ще последва и "лъжа с чувствата". В този случай говорим за действия като скрито теглене от банкови и инвестиционни сметки, премълчана информация за изразходвани средства, скриване на покупки и т.н.

 

Кой е по-предразположен към финансова изневяра? 


Логично, шопинг манията  е далеч по-типична за дамите и изследванията доказват, че близо два пъти повече жени са лъгали партньорите си за пари. Едни крият новия крем за лице на Estee Lauder, други - модерен чифт обувки, а най-често до "тайната" се стига, когато двойката изплаща кредити и дългове, достатъчна мотивация за съответното "премълчаване". 


Как да се справим? 


"Обсъждането на подобен проблем е неудобно, но далеч по-опасно е когато премълчавате. За да бъде успешна, връзката трябва да се гради на доверие, а с подобни ходове вие буквално рушите това между вас. По-добре първо поговорете за минали дългове, а след това признайте за разхода и се договорете за в бъдеще и двамата да спазвате някои основни правила, постигайки взаимно съгласие за средствата, които ще харчите. Именно по този начин ще избегнете битката и същевременно ще заздравите отношенията си", съветват психолозите. 

 

Няколко важни съвета:

  - Винаги взимайте финансовите решения заедно, като ги обсъждате и договаряте като екип

- разберете се за дадена сума, която всеки от вас има право да харчи, както намери за добре

- ако сте крили за пари, признайте си. Прозрачността укрепва отношенията