5 бона наказание за външните секс реклами

След жалбата на родители, тръгнаха проверки за еротични картинки по билбордовете

Ежедневни проверки на външните рекламни съоръжения разположени на територията на община Бургас започнаха инспектори от дирекция "Стопански дейности" към местната администрация.

За неприлично, еротично и сексуално провокативно съдържание на рекламни и информационни елементи, глобата ще бъде до 5 хиляди лева, както е определена в наредбите.

При случаи, в които порнографското съдържание трудно може да се определи, инспекторите от общината ще изпращат сигнали до  комисията по саморегулация на рекламата към Националния съвет. Тя ще се произнесе за спорното съдържание в рамките на две седмици.

На този етап се проверяват до колко е еротично съдържанието на посочените транспаранти, както и близостта им до детски градини и училища. След края на инспекцията, информационните елементи, които са в разрез с изискванията ще бъдат премахнати, а на лицата поставили рекламите ще бъде наложена санкция.

Проверките на общината започнаха, след като над 200 бургаски родители подадоха жалба до кмета на града за наличието на външна реклама с провокативно и сексуално съдържание и снимки в центъра на града, в близост до училища и детски градини.