Румен Петков: Какво наложи ползването на СОБТ в Лясковец?

Проблемът със стрелеца от Лясковец датира години назад във времето и е трябвало да бъде решен още на ниво Областна дирекция на МВР

Случаят в Лясковец можеше да се реши по-елегантно и безболезнено, без толкова шум и показни действия, заяви в „Тази сутрин" по БиТиВи Румен Петков. Бившият вътрешен министър изтъкна, че има няколко въпроса около операцията, които не бива да бъдат забулвани в следствена тайна и един от тях е какво е наложило ползването на Специализирания отряд за борба с тероризма.

Петков подчерта, че на мястото още в началото на акцията е имало репортерски екипи с камери, което, по думите му, доказва, че е търсен „шоурум" ефект.

Проблемът със стрелеца от Лясковец датира години назад във времето и е трябвало да бъде решен още на ниво Областна дирекция на МВР - Велико Търново, каза Петков и допълни, че това нерешаване е много стряскащо и води до деморализация и демотивация на състава.

Според Петков останалите проблеми, довели до фаталния изход от акцията, са липсата на подготовка на кадри през последните няколко години, нормативните промени в закона за МВР през последните 9 месеца, както и големият брой хора, изхвърлени от системата през 2009 година. Нерешаването на тези три проблема не можеше да не доведат до тази колосална трагедия, заяви Петков. В тази връзка той подчерта, че случаят в Лясковец има тригодишен ход на развитие и отговорността за нея не може да бъде поета от един човек.

Помолен да коментира декларация на БСП относно българската позиция за кризата в Украйна, Румен Петков отговори, че тя е позакъсняла, но има интересни неща в нея, които заслужават внимание. Той обаче не скри неодобрението си за начина, по който, по думите му, външният министър Кристиан Вигенин е бил употребен.

Вигенин не е отишъл в Киев на самоделни начала. Сергей Станишев е знаел много добре програмата му. На пленума всички му се накараха. Това непочтено отношение в БСП не бива да се превръща практика, заяви Румен Петков.