ВСС скастри Местан заради изказването след пускането на Октай

Депутатът поставил под натиск независимостта на съдебната власт

Висшият съдебен съвет (ВСС) се включи в забележките срещу председателя на ДПС Лютви Местан, който в петък, от парламентарната трибуна, си позволи да критикува решението на Софийски апелативен съд за освобождаване на Октай Енимехмедов под домашен арест. В декларация депутатът възрази срещу решението на съда и го окачестви като „гавра".
Заради изказването му от ВСС призоваха представителите на законодателната и изпълнителната власт, както и всички политици в България, да се въздържат от непремерени изявления, чрез които се поставя под съмнение правораздаването и се внушава недоверие към него.
От съвета отхвърлиха обвиненията на Местан, че съдът и прокуратурата покровителстват която и да е от страните в процеса и припомниха, че в случай на недоволство от някое решение, има въведена законова процедура по обжалването му. Магистратите се обединиха около тезата, че публичните внушения за пристрастност на съда, неподкрепени с факти, представляват форма на натиск върху независимостта на съдебната власт и рушат нейния авторитет.
Съюзът на съдиите в България също осъди изказването на Местан, наричайки го „груба намеса" в работата на съда. От съюза заявиха още, че е „абсолютно недопустимо от парламентарната трибуна да се коментира правилността на съдебни актове като невлязла в сила първоинстанционна присъда".