Руснаци искат да строят пътнически кораби в Бургас

Разглеждат възможността за създаване на директна круизна връзка Бургас – Сочи

Русия иска да строи пътнически кораби в български корабостроителници. Това стана ясно на среща на зам.-министъра на икономиката Бранимир Ботев с председателя на Руската федерална агенция по туризъм Александър Радков в рамките на работното му посещение в Москва.
От руска страна е проявен интерес към пристанищата на България и развитието на круизните пътувания, както и към строителството на пътнически кораби в български корабостроителници. Разгледана е и възможността за създаване на директна круизна връзка Бургас - Сочи.
В рамките на срещата Александър Радков е отправил покана към българската страна за участие в Гастрономичен фестивал през септември 2014 г., където България ще представи възможностите да организира винени и гурме турове. У нас има 266 винарни, от които около 50 са големи индустриални предприятия, а останалите са от типа на шато за посещения на туристи с хотел и ресторант към него. България може да развива 8 маршрута по стари римски пътища и градове, които преминават през лозя и винарни.
През януари България е посетена от 18 113 руски туристи, което е с 14,9% повече от същия месец през 2013 г.