Скандал! Извадиха на публична продан „Бургаски корабостроителници”

Първа инвестиционна банка иска 47 млн лв от търга, заради непогасени кредити на дружеството

Мистерията с доведените до фалит „Бургаски корабостроителници” започна да се разплита. Частен съдебен инвеститор извади на публична продан активите на дружеството. Заводът е обявен на търг от съдия-изпълнител Таня Маджарова по искане на кредитар – Първа инвестиционна банка. Златните парцели разположени върху над 700 декара на първа линия край морето заедно със сградите са обявени с начална тръжна цена от 47 млн лева. В пакета разпродавани активи влизат над 20 производствени и административни сгради. Търгът на корабостроителницата е обявен, въпреки че Софийски градски съд още се е произнесъл дали дружеството ще предприеме път към ликвидация или ще се одобри оздравителен план. Взискател по изпълнителното дело е Първа инвестиционна банка към която корабостроителницата е натрупала огромни дългове. Съкратените работници, които се надяваха да започнат пак работа все още не знаят, че започва тотална разпродажба.
Цената на която се продава имотът е символична. Като се приспаднат активите на сградите, то златният парцел излиза по 30 евро на квадрат.
Само преди три месеца в руски сайт корабостроителницата беше обявена за продан с цена от 207 милиона евро.
Бургаската корабостроителница беше дълго време собственост на известния бизнесмен Васил Божков. Според последните данни, той е продал акциите си на неизвестна офшорка, зад която не е ясно кой стои.