Обжалваме „скобите” по 3 точки

При слагането на скоби и последващото плащане се издава "съобщение”, което може да се обжалва

По 3 основания столичаните, чиито коли са били закопчани със скоба от Центъра за градска мобилност, могат да ги обжалват в съда. Гражданите могат да искат нищожност на съобщенията за принудително задържане с техническо средство и да си получат платените 30 лв. за освобождаване от скобата, съобщават от Софийския обществен съвет, откъдето вече са депозирали такава жалба в Административния съд, пише Репортер.

Първото основание е това, че липсва заповед на кмета на Столична община, с която да се узаконят платените зони и Центъра за градска мобилност като служба за контрол и съответно ЦГМ няма право да таксува шофьорите.

Второто основание е оспорването на правомощията на Центъра за градска мобилност и това, че като търговско дружество то не е служба по контрол на зоните, както трябва да е според Закона за движение по пътищата.

Според експертите третата точка, по която скобите могат да паднат в съда, е това, че в издаваното съобщение липсва подпис на контрольора, а само номер, както и ако данните на «нарушителя” не са пълни.

При паяците е по-сложно. Обжалването при вдигане на колата от паяк е по-особено, защото скобата се слага от служител на ЦГМ, а при паяка действията се извършват съвместно със СДВР. Въпреки това адвокатът по правата на човека Михаил Екимджиев е завел дело в Административния съд, че през 2011 г. колата му била репатрирана.