Съзвездие от гласове в "Крал за един ден"

На сцената на Държавна опера-Стара Загора на 18 март

На 18 март от 19 часа в „Крал за един ден” ще видите изключителен състав от младите солисти: Кавалер Белфиоре– Август Методиев-гост, Барон на Келбар- Димитър Райков-гост, Ковчежник – Костадин Мечков-гост, Едоардо - Ивайло Йовчев и още като Граф на Ивреа – Борис Тасков, Делмонте - Теодор Петков.
В централната роля на Маркизата на Поджо е Даниела Дякова– месоцопрано №1 в страната, Жулиета от Келбар е изящното сопрано Десислава Стефанова.
Август Методиев, Димитър Райков и Костадин Мечков са млади таланти, завършили съвсем скоро Националната музикална академия в София.

В изключително сложната певчески роля на Кавалер Белфиоре и мним Крал, Август Методиев се представи в постановката от 28 януари с много добър прием от публиката. Очакваме и публикация за това представление в сп. ”Музикални хоризонти”. Скоро ще го видим в ролята на Граф Данило в оперетата „Веселата вдовица”. Димитър Райков и Костадин Мечков са с изключително присъствие на сцената в своите комичните образи. Ивайло Йовчев, отскоро солист на Държавна опера-Стара Загора е в централната роля на Едоардо, с която печели заслужени овации. На 14 март го видяхме и като Измаел в "Набуко". /Ивайло е любимец на детската публика като граф Алмавива в "Севилският бръснар", в „Мечо Пух”, „Веселите музиканти” , а скоро ще участва в детския спектакъл „Макс и Мориц”, чиято премиера ще е на 14 април./

Запознайте се с неустоимия чаровник Белфиоре в един негов забавен и шеметен ден като Крал на Полша на 18 март на сцената на Държавна опера-Стара Загора. Ще ви очарова невероятната сценография на Борис Стойнов и елегантните костюми на Цветанка Петкова-Стойнова, режисурата на Петко Бонев, с която влизате в епохата. Диригент - Стефан Линев, диригент -Здравко Лазаров, хореография - Алида Бонева, хормайстор – Младен Станев, концертмайстор -Паулина Колева, асистент-режисьори -Славчо Николов , Пенка Александрова. Съзаклятници и съучастници в магията са още - хор, балет и оркестър на Държавна опера-Стара Загора.

…Годината е 1733-та, а мястото - двореца на барон Келбар близо до Брест, Франция. Полският монарх Крал Станислав Лешчински, историческа фигура по време на Войната за престол, загубва трона си след саксонското нашествие в битката при Полтава през 1709 г.   През 1733 г. той се връща на власт, но през 1736 г. отново е детрониран и изпратен на заточение във Франция. Действието в операта се развива през 1733 г., когато Станислав се връща в Полша, а оставя френския офицер, кавалера Белфиоре да го представя във Франция . Белфиоре се озовава почетен гост на двойна сватба в дома на Барон Келбар. Мнимият Крал се възползва всячески от новопридобитата си власт, включително приема и ролята на сватовник, обърквайки плановете за уредените бракове. Но пък накрая триумфира истинската любов - между Кавалер Белфиоре и Маркизата на Поджо и между Жулиета от Келбар /дъщеря на Барона/ и Едоардо /племенник на Ла Рока – ковчежник от Бретан/.