Жители на Меден Рудник в шок! Очакват втори Лясковец

Психари с брадви и саби стряскат бургазлии

Жителите на един блок в най-големия комплекс на Бургас – „Меден рудник“, в последните дни треперят от страх да не се повтори кървавата трагедия от Лясковец. В петък на 14 март там шизофреникът Петко Петков уби един спецполицай и рани трима други, преди самият той да бъде обезвреден. Повод за фобията сред хората от блок 444 в комплекса е техният съкварталец Георги Зайчев.
Първа сигнализирала за опасността Анастасия Харитонова във форумите след трагедията в Лясковец. Потресена и уплашена до смърт, жената алармира, че „Зайчев е психар, който се разхожда съвсем спокойно. Преди години този човек уби баба си с брадва, лежа 6 месеца в клиниката в Раднево и толкова“, пише стресираната бургазлийка. Жената се притеснява, че Григор живее срещу СОУ „Константин Петканов“ и се заканва на децата от училището от терасата си на 5-тия етаж във вход 6 на блок 444. Той обаче крещял и срещу останалите минувачи и съседи наоколо. Според нея Григор е на около 38 години. Ходел денонощно с маскировъчна ватенка, изкопана кой знае откъде. Често си слагал лепенка на окото, правейки се пред околните на слепец. За целта носел също така бастун или тояга, понякога си превързвал някоя от ръцете, за да предизвика състрадание, имитирайки недъг или болест. „Ако му откажат пари при просене, този психар крещи, заплашва и псува хората“, казва още Анастасия Христонова.
Вход 6 е единственият, който се намира в окаяно състояние, е видял екип на вестника. Там липсват звънци, разбити са пощенски кутии, вратата е без автоматичен заключващ механизъм. Няма дори цифра, указваща номера на блока, както и табелки за фамилиите, не е ясно кой е домоуправителят.
И както при драмата в Ляасковец и тук някои съседи оправдават Григор като казват: „Добро момче, младо, но в момента е нещо болно и не се отзовава“, пояснява сговорчиво леля Гинка от 6-ия етаж в апартамента точно над психаря. Тя разказва още, че с годините са се правили плахи опити за подписки, за викане на полиция и изселване на Григор Зайчев от блока, но от това нищо не се е получили. „Хората тук са саможиви, уплашени, всеки живее сам за себе си. Нищо не правим заедно – вижте на какво прилича входът ни“, казва още възрастната жена. Баба Гинка обяснява, че всички комшии се плашат от Григор. 11-годишната й внучка изпитва страх, когато ходи на училище, затова винаги я придружавала. „Откъде да го знам този дали няма да я дръпне, да я натика в асансьора или мазето“, казва пред "Черноморски фар" пенсионерката. „От 30 години живея тук. Той също живее от толкова време във входа. Не сме имали никога спокойствие. Като майка му и баща му живееха тук беше друго, сега е ад. Дано си дойдат от село и да си го приберат“, твърди жената.