Подменят контейнерите за боклук в София

Операцията трябва да приключи до края на годината

Предстои подмяна на контейнерите за боклук на територията на цяла София. Първите два бяха подменени в "Люлин", предаде “Фокус”. Срокът за завършване на смяната в "Люлин" и въвеждането на нов вид система за разделяне на отпадъците е до края на април. Въпреки това кметът на София Йорданка Фандъкова прогнозира, че всичко ще е готово до края на април.

До края на годината, във всички 24 района на София ще бъдат поставени новите контейнери. Новото при тях е, че са тип „иглу”, и са в два цвята – зелен и жълт. Зеленият е за събиране на стъклени опаковки, а жълтият е за събиране на хартия, пластмаса и метал. Предвижда се, един път месечно да бъде изхвърлян зеленият. Въпреки това колите на сметосъбиращите фирми ще обикалят и ще наблюдават и може да чистените новите „иглута“.

В новата система за контрол е предвидено и следене чрез GPS. Изпълнителите ще бъдат включвани към GPS - системата за контрол на Столичната община. Фандъкова каза, че старата система за разделяне на отпадъците не е научила хората да разделят, защото едновременно са се събирали контейнерите, докато сега ще става поотделно. Предвидено е да има сериозни санкции за фирмите изпълнители – от 500 до 5000 лева, в зависимост от нарушението.