Вандали осквернили гроба на цар Самуил, България нехае

Президентът подкрепя идеята мощите да бъдат прибрани у нас

Гробът на големия български владетел Самуил се руши. "Навесът пада, отцепва се, има счупени тухли", каза пред Plovdivutre.bg Лука Станчев, председател на Пловдивския граждански клуб.

Вандали издълбали с острие камъка на базиликата и изписали името на царя, "все едно си шариш за гаджето", шокиран е пловдивчанинът.

По мнението му България не прави нищо за мястото, а това трябва да е държавен въпрос. Гробът има нужда да се постегне, мисли Станчев. В тази връзка той е изпращал писма до Гърция и посолството, но отговор няма.

Цар Самуил е погребан на остров "Св. Ахил" в Малкото Преспанско езеро в Гърция. Мястото е открито от известния професор по археология Николаос Мицопулос през 1969 г. Ученият има безспорни доказателства, че там лежат костите на българския владетел.

За първи път Станчев вижда историческото място в края на 70-те години. "Това е магия. В базиликата още работеха археолози. Това е грамада, ние нямаме такова чудо по нашите земи, размерът е 50 на 25 м. Фантастична работа и там е гробът на Самуил."

Пловдивчанинът е убеден, че мощите на владетеля трябва да бъдат прибрани у нас, но не във Велико Търново, а в София. Родолюбиви българи искат в столицата да му се построи голям мавзолей.

Сигнал за подкрепа има от президента Росен Плевнелиев. Преди дни, на представянето на книгата за Петър Стоянов, Лука Станчев разменил мисли по темата с държавния глава. "Той ми каза едно към едно, че стои зад това, което предлагам аз", сподели председателят на гражданския клуб.

В замяна на мощите гърците искат повече от 200 ръкописи. Академици твърдят, че това са книги, които някога са били в техни манастири.

Плодивчани са правили панихида на гроба на цар Самуил. Издаден е превод на книгата на Николаос Мицопулос. За 8 години до базиликата са проведени 8 пленера с над 80 художници. Там са играли ветерани от Пловдив с приятели от Солун. Сред спортистите е бил и сегашният депутат Здравко Димитров.

Този септември в Пловдив ще се излъчи премиерата на филма "Мъртвите отварят очите на живите" на Националния филмов център. Режисьор е Станислава Калчева, продуцент Христо Христов.