Българското кино остана „на сухо“

От културното министерство отрязаха мераците на индустрията за повече бюджетни средства

Българското кино очевидно не е сред приоритетите на правителството на Сергей Станишев. Това стана ясно от думите на министъра на културата Петър Стоянович. Той обясни пред журналисти, че ръководената от него структура няма възможност да отпусне допълни средства за родното кино, предаде „Фокус“.

В момента националният бюджет, както е ясно от месеци наред, няма възможност да отдели средства.

„Филмовата общност, на която и аз лично съчувствам и която винаги съм подкрепял, е наясно с това. Но е напълно в правото си да повдига въпроса. Надявам се, той да бъде решен с някой от следващите национални бюджети”, каза още министърът.

Вчера беше обявено, че филмовата общност настоява за незабавно актуализиране на държавната помощ за индустрията с 6 220 000 лв., което ще позволи устойчивото развитие на българското кино и използването на потенциала му за икономическото развитие на България. Това се посочва в декларация от киногилдията до президента, премиера, Народното събрание и парламентарно представените политически сили, информира bTV.

Филмовите дейци настояват също за преподписване на тристранното споразумение между Министерството на културата, Комисията по култура и медии, Комисията по взаимодействие с гражданските организации и движения и творчески организации, както и на протокола - споразумение за целенасочена културна политика в българската филмова индустрия.

Законът за филмовата индустрия (ЗФИ) не се изпълнява - в държавния бюджет за 2014 г. са предвидени 12 700 000 лв., а според чл. 17 от закона и схемата за държавна помощ, нотифицирана от Европейската комисия, сумата трябва да бъде 18 920 000 лв., се посочва в декларацията, изпратена и до медиите.