Бургазлии масово се жалват от тормоз на луди

Гражданите обаче не спазвали процедурата и исканията им падали

Множество са жалбите, които пускат бургазлии за тормоз или страх от хора с психични отклонения. Най-често те били в жилищните комплекси като "Изгрев", "Славейков" и "Меден рудник", където съседи пропищявали от спонтанно агресивни или неуравновесени, живеещи около тях.

Това сподели за BurgasUtre говорителят на полицията Цветелина Рандева. По тумите й, тези случаи не са от вчера и от днес, а от много години насам. Тя припомни и случай, при който психично болен човек е намушкал двама полицаи при опит да го въдворят рнудително след като буйствал и размахвал нож. "Тогава се наложи да изселим един пазар и цяла детсак градина, докато го обзвредим. Прибраха го в психото, но го държаха само две седмици, докато изтекат задължителните дни, но и повече от това време те не могат да го принудят да стои там", разказва Рандева.

Според нея една от основните причини жалбите на хората да падат в съда е че не са спазени изискванията при подаване на подобни жалби за въдворяване на хора с опасно поведение.

"Жалбата се подава от дом съвета, след събрание, гласуване и подписите поне на една трета от членовете", разяснява тя.

Положението обаче не би могло да бъде овладяно, тъй като все още пари за диспансерите няма, а те няма къде да приберат всички психично болни след принудителното им лечение.