В София няма опасни училища и детски градини

Специална група на ДНСК провери над 3600 обекта в цялата страна

Няма опасни детски градини, училища и други общински сгради, както и такива в предаварийно състояние от проверените от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) в София. Това декларира директорът на институцията арх. Николай Христов пред кмета на общината Йорданка Фандъкова.

Градоначалникът проведе разговори с министъра на инвестиционното проектиране арх. Иван Данов и директора на ДНСК арх. Николай Христов във връзка с обявените днес в медиите проверки на сгради, информират от Столичната общинна.

Няма необходимост от затваряне на детски градини и училища в София, увери в разговора арх. Христов .  След като предписанията от проверката бъдат получени, обектите ще бъдат включени поетапно в ремонтната програма на Столична община.

Според информацията на дирекцията за строителен контрол проверките са извършени в периода от 7 до 28 февруари тази година. Сформираните работни групи за цялата страна са проверили общо 3606 обекта, от които 1833 училища и  1757 детски градини и  16 други обекта /общежития, центрове за деца, учебни работилници и др./

При проверките са установени 903 нарушения на разпоредбите на Закона за устройство на територията /ЗУТ/, 216 на санитарно-хигиенните норми и 690 на нормите за пожарна безопасност.

Нарушенията по ЗУТ най-често се изразяват в наличие на пукнатини по стени и плочи, пропадания, провисвания на козирки или плочи и течове вследствие нарушаване на хидроизолацията на покривите на съответните сгради.