Президентът Плевнелиев беше приет от кралица Елизабет II

Двамата са обсъждали и политически теми

Президентът Росен Плевнелиев разговаря с Нейно величество Елизабет Втора – кралица на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Аудиенцията се състоя в Бъкингамския дворец в Лондон, където българският държавен глава беше приет с почести.

Президентът определи аудиенцията като „вдъхновяваща среща с един визионер“. Росен Плевнелиев припомни визитите на принц Чарлз в България и срещата им през 2012 година, на принц Едуард и на принцеса Софи през 2013 г., а до седмици на посещение у нас ще бъде херцогът на Кент, информира пресслужбата на държавния глава.

„Тези контакти затвърждават трайния ангажимент на британското кралско семейство към приятелска България. В тази посока беше и основното послание на Нейно величество“, заяви президентът след аудиенцията.

В абсолютна тайна остават детайлите от разговорите между двамата. Но със сигурност те са обсъждали и политичеки теми. Нещо изненадващо и изключително рядко, защото Елизабет Втора никога не обсъжда и не се занимава с политика, обяснява Нова телевизия.

Отношението на президента по казуса е ясно - незаконен референдум в Крим, потъпкване на международното право от страна на Русия и пророчество за катастрофа в региона. Но какво е мнението на кралицата и защо е избягала от принципите си да не говори за политика, можем да търсим само знаците. А това посещение в Бъкингамския дворец се оказа знаково и по друга причина.

Информационните и комуникационните технологии, инфраструктурата и автомобилният сектор са областите, в които бизнесът от Великобритания може да намери сериозни перспективи за развитие на партньорства в България. Това стана ясно на британско-български бизнес форум, който беше открит от Плевнелиев в Лондон, с участието на около 60 представители на бизнеса от двете страни.

Секторът на информационните и комуникационните технологии има силни основи в България и в региона. През последните шест години ИТ-браншът е един от двигателите на българската икономика със средногодишен 10-процентен ръст, а страната ни е регионален център в областта на високите технологии. „Българските компании днес са по-амбициозни, по-уверени и активно търсят партньорства“, подчерта президентът.

Плевнелиев постави акцент и върху потенциала на сътрудничеството в автомобилния сектор. Според него развитието на бранша у нас показва перспективите пред подизпълнителите, които проектират и работят като доверени партньори на големи световни марки. Почти всички фирми от сектора в България имат изследователско-развойни отдели, което, заедно с талантливите български специалисти, създава много възможности за бъдещи партньорства.

Обединеното кралство е четвъртият най-голям инвеститор в България с 2.5 млрд. евро за периода 2006-2012 година. Това е 6% от общия размер на преките чуждестранни инвестиции у нас за същия период, които достигат 40 млрд. евро, предимно в пътна и ж.п. инфраструктура, мултимодален транспорт, екология.