Кела спести 5 бона за разноски на вещо лице

Пламен Дишков  Кела няма да плаща 5 000 лв.  разноски  на  вещо лице от  Института по психология на МБР в София,  реши  Бургаският окръжен съд, който частично уважи жалбата му. 

 Дишков водеше частно дело срещу двама психолози  от столицата , защото според него, са го наклеветили  и  са му приписали престъпление , което той оспорва да е извършил. Според  бившия бос на СИК за Южното Черноморие съдебно –психиатричната  експертизата на вещите лица не е коректна, обижда го  и петни името му.  Районният съд  обаче е прекратил делото поради изтичане на  давностния срок, но е определил Дишков да плати направените разходи по делото на единият от експерт от института. 

Става въпрос за 5000 лв.  за адвокатските услуги, които е ползвал подсъдимия в частното дело. „В наказателното производство не е предвидено законово основание да се прави преценка за съразмерност на договореното възнаграждение между подсъдимия и защитника му, нито за намаляване на договореното и заплатеното до минималните размери за адвокатските възнаграждения. По делото обаче липсват доказателства за извършено от въпросния подсъдим плащане в брой или по банков път. В самия договор за правна помощ също не е посочено как е получено плащането, за да се приеме, че той има значение и на разписка“ , коментират казуса от пресцентъра на  Бургаската темида. Тези аргументи са мотивирали съда да уважи искането на Кела и да отмени определението в тази част като необосновано. Другата част от жалбата, в която се иска отмяна на определението на Районния съд е оставена без уважение.

Това не единственото частно дело, което води бившият арестант. Той съди и някогашния си съратник Тодор Неделчев- Недю за набедяване в убийство.  Отделно срещу Кела се водеше наказателно производство за убийството на бизнесмена Димитър Стаматов Мастара.

Процесът се очакваше с голям интерес след принудителното връщане на Дишков от Португалия. Кела е със задочна 20-годишна присъда като поръчител на убийството на Мастара, но тя беше отменена от Върховния съд и той получи правото на нов процес. Кога ще започне същинското съдебно следствие засега не е ясно.