ДКЕВР започна процедури за отнемане на лицензите на ЕРП-тата

Аргументите на органа са свързани с неспазване на регламентираните със Закона за енергетиката принципи

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) откри процедури за отнемане на лицензите на трите електроснабдителни дружества - ЧЕЗ, EVN и Енерго-Про. Аргументите на органа са свързани с неспазване на регламентираните със Закона за енергетиката принципи за гарантиране на сигурността на енергийните доставки и осигуряване нормалното функциониране на електроенергийната система. 

След извършени проверки по жалби на Националната електрическа компания срещу трите ЕРП-та е установено, че те са прихващали средства от задълженията си към НЕК, като по този начин са нарушили наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия. Задълженията на трите електроснабдителни дружества към държавната компания са достигнали повече от 347 милиона лева. 

Държавният енергиен регулатор определи седемдневен срок, в който ЧЕЗ, EVN и Енерго-Про могат да преустановят нарушенията и да отстранят последиците от тях. В 14-дневен срок могат да представят писмени становища по решението за процедурата по отнемане на лиценза. 

За 7 април е насрочено открито заседание на ДКЕВР за обсъждане на производството по отнемане на лицензите

Припомняме ви, че председателят на регулатора Боян Боев обяви във вторник, че ако трите електроразпределителни дружества не изплатят дълговете си към НЕК, които възлизат на около 320 милиона лева, в сряда органът ще решава за това какви действия ще предприеме, включително и за отнемане на лицензи.

Вчера ЕВН обяви, че ще изплати 32 милиона лева на НЕК, но от НЕК отказаха да ги приемат, тъй като са оформени като заем. ЧЕЗ обяви, че ще изплати 8 милиона лева, като до края на март ще направи още две плащания.