Столичната община няма да плати дълговете на „Топлофикация”

Голяма част от борчовете на дружеството са се натрупали по времето, когато то е било държавно, обяви Фандъкоав

Изключено е Столична община да плати дълговете на „Топлофикация”. Задълженията трябва да си ги плати дружеството. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на ремонтната дейност в общинската онкологична болница в София, предаде  „Фокус”.

Не може да се говори за варианти за погасяване на задълженията, в които участие да вземе общината. Йорданка Фандъкова допълни, че голяма част от дълговете на дружеството са се натрупали по времето, когато то е било държавно.

Кметът настоява да се уточнят размерите на задълженията и след това да се потърсят възможно най-гъвкавите форми на погасяване. Според Фандъкова това може да се случи в рамките на едно дългосрочно погасяване. Тя допълни, че в момента се работи по модернизация на дружеството, за да може в следващите години то да покрие старите си задължения.

Припомняме ви, че по-рано днес от Енергийния холдинг обявиха, че дълговете на „Топлофикация – София” към държавата в лицето на БЕХ и „Булгаргаз” ЕАД, са в размер на близо половин млрд. лв., които не са платени за ползвания природен газ, доставен от газовия монополист.

В съобщението се допълва: „И тъй като обществото трябва да получава услугата топлоснабдяване, за която е необходим газ, и след бездействието и липсата на каквото и да било предложение за разплащане, БЕХ се принуди за пореден път да изкупи поредната порция дълг от 128 млн. лв. на „Топлофикация-София“ към „Булгаргаз“. Така дълговете на „Топлофикация - София" към БЕХ стават вече 555 000 000 лв.”.

Държавата иска от Столичната община да вземе заем в размер на 500 милиона лева за погасяването на задълженията на "Топлофикация - София", обявиха на пресконференция вчера общински съветници.

Не отива на един министър да се държи като рекетьор, каза общинският съветник и част от работната група за „Топлофикация“ Зафир Зарков. Той добави: „Енергийната система на България е в абсолютен колапс. Няма как, и не бива да влизаме в стила на управление на държавата, по стила на БСП. Поставени сме под сериозен обстрел и натиск - да се иска да се вземат 500 милиона лева от софиянци, без да е ясно кой ще ги връща”.

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков обясни, че конкретният размер на задължението на „Топлофикация” не е уточнено.  По този повод Зарков обясни, че те са под 500 млн. лв. Зам.-председателя на СОС Николай Стойнев заяви, че 426 милиона лева са задълженията на „Топлофикация” към Българския енергиен холдинг, според данни на холдинга.