Хеликоптер от Швейцария спасява пациент в Бургаската болница

Новото съоръжение ще бъде тествано утре в присътвието на кмета на града

Пациент от бургаската болница ще транспортиран по спешност до друг медицински център утре.

Това ще бъде първата демонстрация, която ще представи възможностите на новата хеликотперна площадка на областното здравно заведение, разположена на територията на болницата.

Демонстрацията  на операция по въздушно транспортиране на пациент ще бъде направена пред медии, ръководството на болницата и кмета на града Димитър Николов.

Авио линейки на превозвача „Хели Ер“ ще бъдат на разположение през целия  туристически сезон, за да може да се реагира адекватно при спешни случай, инциденти и аварии.

Инициативата стартира през лятото на 2012 година, след атентата на летище Бургас, при който шест души загинаха. От тогава кмета на града прави преговори и многокартни опити за да може проектът да бъде реализиран през февруари 2014 година.

Медицински хеликоптер от Швейцария и ще изпълнява полети до оборудвани и необорудвани площадки, включително в гъсто населени райони и трудно достъпни места до 4000 м. надморска височина. С такива се обслужват курорти в швейцарските Алпи, обясни заместник-кметът по здравеопазване в община Бургас - д-р Лорис Мануелян.