Здравен инспектор от Бургас нарушава закона и преглежда в частния си кабинет

Лекарката взима по 30 лева за преглед

Всички сме свидетели, а често и потърпевши от неуредиците в Здравната система у нас. Проблемите в системата понякога дори са предизвикани от нейни недобросъвестни служители. „Господари на ефира” влязоха по следите на директорка в районната здравна инспекция в Бургас, която върти и частен кабинет. Доктор Любка Павлова, директор дирекция „Профилактика на болестите и промоция на здравето”, просто смело нарушава закона за здравето.
В чл. 12. (3) от Здравния закон е записано: Според закона държавните здравни инспектори не могат да упражняват под каквато и да е форма дейност, която подлежи на държавен здравен контрол.
Д-р Павлова прибира 30 лева на ръка без да издаде никакъв документ, а на съответния пациент дори не изписва и рецепта. Тя няма как да бъде глобена за развиваната частна практика, тъй като тази практика не е регистрирана в РЗИ. Пък и няма кой да я провери, тъй като самата тя е проверяващ орган.
Така в работно време докторката следи колегите си от областта дали спазват закона и ги глобява, а в почивките сама нарушава закона, без изобщо да й пука. По обясними причини пред кабинета й няма табела. Тя набира пациенти чрез дискретна реклама и си определя среща с тях по телефона.
Двама подставени пациенти отиват в хомеопатичния й кабинет, който се намира близо до здравната инспекция в Бургас, и са прегледани срещу 30 лева. Прегледите са записани със скрита камера.