Пролетта идва днес в 18.57 часа

Животът

20-03-2014, 08:29

Снимка:

liladaley.blogspot.com

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Празниците през март – именици, традиции и обичаи

Честваме Международния ден на франкофонията

Астрономическата пролет у нас ще настъпи днес в 18 часа и 57 минути, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Оттам припомнят, че пролетта започва с пролетното равноденствие, което е около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември в Южното полукълбо. Тя завършва с лятното слънцестоене - около 21 юни в Северното полукълбо, както и около 21 декември в Южното полукълбо. 

На тази дата честваме и Международния ден на франкофонията. Този празник засвидетелства почитта към френския език. Език, който говорят над 300 милиони души по целия свят - в държавите с официален език френски са Франция, Белгия, Швейцария, Канада, Хаити, част от Индия и колониите на Франция и Белгия. Освен от тях, празникът се отбелязва и от близо 500-те милиона жители на 56-те държави, членуващи в Международната организация на франкофонията в 70 страни по света.
На 20 март 1970 представители на 21 държави подписват конвенция за създаване на Агенция за културно и техническо сътрудничество на френскоговорящите страни. През 1996 г. в Маракеш, Мароко, е приет Устав на франкофонията. През 1998 г. по време на конференция на министерско равнище АССТ приема името Международна организация на франкофонията.
Към 2005 г. организацията има 56 страни-членки, между които България(от 1993 г.). Генералният секретар на Международна организация на франкофонията, Абду Диуф ще бъде днес в столицата на Ливан, Бейрут, за да подкрепи помирението в страната.
Днес празнуват всички френскоговорящи.