Конвенция за психичното здраве от 2001-а остава само на хартия

Документът е приет от страната, но никога не се е спазвал, макар да е сред четирите приоритета

България е приела конвенция за психичното здраве още през 2001 година, но тя така и не е приложена все още. Това сподели един от водещите специалсти в страната по психиатрия и дългогодишен управител на бургаския психодиспансер – д-р Лорис Сайян.

Според него освен проблема с финансовите средства за специализираните болници, е необходимо и самото общество да поема ангажимент за хората, които се нуждаят от грижа. „Това е метод в цивилизованите държави. При заболявания като шизофренията например, нашето общество отхвърля болния, изолира го, а трябва да има грижа за него, защото тези хора, когато редовно приемат лекарствата си са адекватни и добронамерени”, обяснява специалистът.

Като член на световни и европейски асоциации по психиатрия, той е категоричен, че е необходима дългосрочна държавна политика в тази област, за да не се стига до подобни инциденти като този в Лясковец.

„Колко пари се дават за безопасността на пътя от държавата по различни направления и нито лев за превантивна помощ за психично болните. След като държавата още през 2001 година е обявила, че сред четирите основни здравни приеритета на България е личното здраве и суицидно-привантивната помощ”, коментира той.

Според д-р Сайян трябва да има общонационална програма, която да бъде функционираща система от структури, професионалисти, котио участват в нея и добре обявени канали, чрез които хората да получат адекватна помощ.