Патриаршески печат с Богородица откриха в Бургас

В света са известни само три подобни клейма

Уникален древен печат с огромна историческа стойност откриха археолозите в Бургас. Находката е намерена при разкопки на старинната крепост Порос, която се намира южно от града на нос Форос. Според учените печатът е патриаршески. Директорът на археологическия музей Милен Николов, и заместник-кмета по културата и образованието Йорданка Ананиева представиха пред медиите днес невероятната находка. 

На лицевата страна на печата е изобразена Богородица с Младенеца на гърдите си, а на другата е гравиран кръст с монограм. В света са известни само още три подобни клейма. Откритието на Форос е единственото у нас. По време на разкопките в крепостта са намерени още изключително рядка щампована червенолакова керамика от V-VI век, амфора с гребенчата украса, апликация от ризница и керамичен балсамарий. Колекцията на археолозите допълват червенолакова купа, която е изцяло запазена, пръст от бронзова статуя, игли за рибарска мрежа и щампована керамика от VI век с изображения на бягащи кучета. В района са открити и голямо количество стъклени чаши, и около 200 монети от злато, бронз и сребро.
Крепостта Порос е изградена на полуостров Форос, на около километър северозападно от кв. Крайморие. Според досегашните исторически изследвания в района е съществувала римска пътна станция през IV век. В документ на Константинополската патриаршия от 1270 година за първи път се споменава крепостта Порос. От нея днес е запазена крепостната стена и част от охранителната кула.