Археолози: Урдовиза крие невероятни тайни

Крепостта Урдовиза край Приморско измъчва умовете на учени и археолози от десетилетия. До сега никой не е успял да разгадае тайната на обвитата в мистика твърдина. "Много малко се знае за Урдовиза. Всичките ни опити да надникнем в миналото са неуспешни. Знаем, че в нея са заключени невероятни тайни. Времето ще покаже дали ще успеем да ги разкрием", признават археолозите. Древната твърдина привлича като магнит търсачите на силни усещания и любителите на мистичното. Урдовиза е най-загадъчната крепост по българското черноморие, около която витаят невероятни легенди. Повечето от преданията са потвърдени от историците.

Приказно красива болярка на име Стана била господарката на крепостта Урдовиза в средата на 15-ти век. През 1453-та година турската войска обсадила твърдината. Хубавицата лично повела отбраната на Урдовиза срещу османците, а войските й се сражавала храбро. След дълга обсада, султанът предложил на болярката Стана да се омъжи за него, а в замяна й обещал да й остави крепостта. Хубавицата склонила, но поставила едно условие. Тя поискала от султана да й подари като лично владение и да освободи от данъци толкова села, колкото успее да обиколи един кон от изгрев до залез слънце. Османският владетел се съгласил, а Стана решила да го надхитри. Тя подготвила на няколко места в Странджа буйни жребци и заръчала на ездача да ги сменя. Пратеникът й препускал цял ден и заобиколил цяла Северна Странджа. Точно по залез слънце последният кон се завърнал в крепостта и издъхнал под стените на Урдовиза. Султанът спазил дадената дума, а свободната земя нарекли Хасекията. В чест на коня пък кръстили северния залив Атлиман (Лимана на ата). Тази невероятна легенда олицетворява историческата действителност за Хасекията, която е обявена за лично султанско владение.
Урдовиза възникнала през 6 в. пр.Хр., а първите заселници били древните гърци. Внушителните крепостни стени обаче са изградени през 6 в. сл.Хр. Загадъчната крепост произвеждала луксозна керамика и просъществувала до ХVII в., когато населението й я напуска, заради жестоки пиратски нападения. Откритите находки свидетелстват, че тя съществува от времето на траките. Крепостната й стена е достигала до ширина 3 м и имала две кули, а пред портите е бил издълбан дълбок ров. Тези останки съществуват и днес. От двете страни на стената има каменни стълби, които са с по 13 стъпала. Няма друга крепост по Черноморието с такава архитектура.