Цонко Цонев: Теди Москов и Филип Трифонов заслужиха да станат „почетни роми”

Теди Москов и Филип Трифонов заслужиха да станат „почетни роми” с толерантното и добро отношение към ромите. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” кметът на община Каварна Цонко Цонев. „И Филип Трифонов, и Теди Москов са идвали в квартал ”Хаджи Димитър”, познават роми в Каварна, имат изключително толерантно топло човешко отношение към ромския етнос.

И двамата са много големи български творци и големи хора и тази година те заслужиха това признание на Каварна и ромите”, заяви Цонев. Той обясни, че и тази година организацията на 8 април - ромския празник е възложена на отговорника по ромските въпроси.
„Аз му помагам логистично при свързването с почетни роми. По негово предложение поканихме тази година Роксана – тя не е идвала в квартала, оркестър „Начко” също са идвали по негова покана в Каварна. Той подготвя и организацията за ромската детска градина-изненадите и програмата. Имаме отдел за интеграция, който участва в организацията”, каза Цонев. Той обясни, че и тази година каварненския квартал „Хаджи Димитър” ще бъде изчистен и украсен. „Всяка година се прави такава хубава украса, че остава почти цялата година до следващия 8 април.

Ромите сами си подготвят квартала, сцената озвучаването, всичко, което трябва да се направи в програмата. След това посрещат и изпращат почетни роми – гости и т.н. От мен се иска да осигуря средствата, тази година са ни помогнали от японската корпорация „Мицубиши”, явно уважават ромите. Чак от Япония ни помагат за ромския празник, каза още Цонко Цонев.