ДКЕВР сърдита, че с прихванатите плащания ЕРП-тата я заобиколили

Регулаторният шеф хем им признава некомпенсираните разходи, хем отрича НЕК да им дължи пари

Откритите в сряда процедури за отнемане на лицензите на електроснабдителните дружества на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" са и защото трите предприятия вместо да си обявят пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) некомпенсираните разходи, заради изкупуването на енергията от възобновяеми източници, са решили да си прихванат вземанията от своите плащания към НЕК. Това стана ясно от думите на председателя на ДКЕВР Боян Боев пред журналисти след заседание на комисията в петък, съобщава Mediapool.bg.

За всички е ясно, че електроразпределителните дружества имат некомпенсирани разходи, но те трябва да ги заявят пред ДКЕВР, а не да изземат нашата функция, коментира Боев, който в същото време отрича НЕК да дължи пари на трите компании.

Не може един участник на пазара да иззема нашите функции и да определя начина, по който следва да се разпределят паричните потоци в системата, обиди се регулаторният шеф. На това сме стъпили като мотиви при стартиране на процедурата за отнемане на лицензии, обясни още той.

В отговор на въпрос председателят на ДКЕВР заяви, че по негова информация от разговори с НЕК компанията не дължи нищо на електроразпределителните дружества. Когато става дума за разплащане на "зелена" енергия по преференциални цени, то това става автоматично по съответния ред и ако тези средства трябва да бъдат възстановени, то това трябва да го реши ДКЕВР, а не да се казва, че НЕК дължи пари, заяви Боев, цитиран от БТА. Те си прихващат един недовзет приход, а всъщност ДКЕВР следва да определи как дружествата да го получат, коментира той.

Боев обясни още, че заради спрените плащания от страна на трите електроснабдителни дружества НЕК дължи пари на АЕЦ "Козлодуй" и производствените централи.

В последния даден от регулатора срок за плащане на дължимите суми към НЕК – 18 март, от дружествата наистина са постъпили плащания, но те не са били предназначени за погасяване на сумите, които са били конкретизирани от НЕК в жалбата до комисията и по които е трябвало да бъдат направени преводите, посочи председателят на ДКЕВР. Той припомни, че за 7 прали е насрочено открито заседание по повод на процедурата за отнемане на лицензиите на дружествата.

По думите му преди да се стартира процедурата по отнемане на лицензите на компаниите са извървени законовите процедури - събиране на информация, съставяне на актове, налагане на наказателни постановления и едва тогава е приложена крайната мярка.

Боев не вижда основания да бъдат застрашени доставките на електроенергия заради започналите процедури.

ДКЕВР ще определи цените от 1 юли, след като прецени всички аспекти и събере цялата информация от енергийните дружества, каза регулаторният шеф относно възможността да се повишат цените на електроенергията заради липсващите средства в енергийната система.