Дните с наднормен прах в Добрич намаляват

Според анализ на Община Добрич

В Добрич дните с превишени средни концентрации на фини прахови частици намаляват до 20 при допустими 35 според нормативната уредба, се посочва в анализ на общината за изпълнение на общинската програма за опазване на околната среда през 2013 година. Докладът ще бъде разгледан на предстоящото заседание на Общинския съвет на 25 март, пише БТА.
Година по-рано в 89 дни са измерени концентрации на фини прахови частици над допустимите 50 милиграма на кубичен метър въздух, а през 2011-а тези дни са 144, според данните в анализа.
Сред приоритетните мерки, предприети от общината за подобряване качеството на атмосферния въздух, е ограничаване на  твърдите горива със съдържание на сяра над 2 на сто. Газовият оператор - Черноморската технологична компания, изгражда нови газопроводи с дължина 4 километра, които ще снабдяват със синьо гориво нови 130 домакинства, се отбелязва в доклада.

През изминалата година поредна публична сграда - на основно училище "Панайот Волов", се реновира с финансов ресурс от фонд "Козлодуй". След направената вече топлоизолация на фасадите и подмяната на дограмата предстои да бъде ремонтиран покривът на сградата.
През тази година ще бъдат реновирани и жилищни сгради по проекта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството "Енергийно обновяване на българските домове".
От началото на програмата в общината са подадени 15 заявления за прилагане на енергоефективни мерки.