ОИЦ - Пловдив с инициатива за Деня на водата

Мисия Пловдив

22-03-2014, 08:30

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фото изложба по случай Световния ден на водата

ОИЦ-Пловдив се срещна с ученици в Садово

Световният ден на водата тази година в Пловдив минава под мотото „Вода и енергия“,

От 10:30 часа на Гребната база на спортен комплекс „Пловдив“ Областен информационен център – Пловдив ще проведе на интерактивно информационно събитие, по случай Световния ден на водата. В него екипът на ОИЦ – Пловдив ще представи стартиралия нов програмен период 2014-2020 и възможностите и предизвикателства в него.

По нетрадиционен начин, чрез редене на пъзел и импровизирана викторина, екипът на Центъра ще запознае участниците с приоритетите на България през следващите 7 години и бъдещите перспективите, заложени в националната стратегия за развитие „България – 2020“. Ще бъдат очертани приоритетите на новата оперативна програма „Околна среда“, в която 73 процента е за сектор „Води“ и ще бъде акцентирано върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси и околната среда като цяло.

Инициативата за отбелязване на Световния ден на водата, който тази година в Пловдив минава под мотото „Вода и енергия“, се ражда през 1992 година на Конференцията на Обединените нации „Екология и развитие” в Рио де Жанейро. Генералната асамблея на Обединените нации определя 22 март да се чества като Световен ден на водата.

Всяка година на 22 март правителства и международни организации прокламират идеята, че чистата вода е живот и нашият живот зависи от това, как защитаваме нейното качество. Целта на инициативата е да се повиши общественото съзнание и култура, за да се ускори изпълнението на една от целите на развитието за този век – намаляване наполовина на броя на хората без достъп до чиста вода и канализация до 2015 година.

Денят се отбелязва официално от 1993 година, като ежегодно се организират прояви и инициативи в цял свят, посветени на водата.

В рамките на интерактивно информационно събитие на Гребната база, ОИЦ – Пловдив ще популяризира и добри практики и „научени уроци” от реализирани проекти, финансирани по оперативните програми. След информационното събитие експерти от ОИЦ-Пловдив ще проведат на място индивидуални срещи с всички заинтересовани. С него Областен информационен център-Пловдив продължава активната си работа по информационната кампания, която провежда на територията на 18-те общини в Пловдивска област.